Папа Франциск: Христовата истина прави сърцето свободно

В размишлението си на неделната молитва в деня на тържеството на Исус Христос, Цар на Вселената, папа Франциск призова да „търсим всеки ден Христовата истина“, която „прави свободно и върховно сърцето“ на неговите ученици, защото Исус се отнася към тях като с „приятели, а не като с подчинени“.


Исус, който „е Цар за другите“, е освободен „от желанието за земна слава“, но също така „прави свободно и върховно сърцето на онези, които Го следват. С Него ние „сме истински, а не корумпирани“, без маска, без „двойствен живот“. В размишлението си на неделната молитва, папата призова да търсим всеки ден Христовата истина.

Исус не идва, за да господства, а за да служи

Като коментира евангелския откъс (Йн. 18, 33-37) на тържеството на Христос Цар, папата подчерта думите, които Христос произнася пред Пилат, докато тълпата вика, за да го осъди на смърт: „Аз съм цар“. И припомни,  че „преди това Исус не е искал хората да Го провъзгласяват за цар“. Защото неговата царственост  „е твърде различна от светската“. Той казва на Пилат“: „Моето царство не е от тоя свят“ (ст. 36).

Той не идва, за да господства, а за да служи. Не идва със знаците на силата, а със силата на знаците. Не е облечен отличаващо се, а е съблечен на кръста. И точно в надписа, поставен на кръста, Исус е наречен „цар.” Неговото царство наистина е извън човешките параметри! Можем да кажем, че той не е цар като другите, а е цар за другите.

В това, което правим, имат значение аплодисментите или служението?

Франциск посочи, че Христос „казва, че е цар, когато тълпата е против Него, докато когато го е следвала и възхвалявала, Той се е дистанцирал“.  По този начин Той се показва „върховно освободен от желанието за славата и земната възхвала”. Затова папата запита риторично дали ние „знаем как да Му подражаваме в това?“

Мажем ли да управляваме склонността си да бъдем постоянно търсени и одобрявани, или вършим всичко, за да бъдем уважавани от другите? В това, което правим, особено в нашия християнски ангажимент, са важни аплодисментите или служението?

Христос не желае подчинени, а свободни хора

Папа Франциск отбеляза, че Исус не само „отбягва всяко търсене на земно величие, но също така прави сърцата на тези, които го следват, свободни и върховни“. Така „Той ни освобождава от това да сме подчинени на злото“, защото „Неговото Царство е освобождаващо, в него няма нищо потискащо. Той се отнася към всеки ученик като към приятел, а не като към подчинен”.

Христос не разделя себе си от другите; Той желае да има братя, с които да сподели радостта си. Като го следваме, ние не губим, а придобиваме  достойнство. Защото Христос не иска около себе си сервилност,  а свободни хора.

С Исус сме освободени от двойствен живот

Папата запита откъде идва свободата на Исус и поясни, че свободата на Исус, „идва от истината. Неговата истина е тази, която ни прави свободни”. Но истината на Исус не е нещо абстрактно: „тя е реалност, Той самият създава истината в нас, освобождава ни от лъжите“. Папата подчерта, че с Исус ние „ставаме истински“. Животът на християнина не е театър, където можем да носим маската, която най-добре ни подхожда“.

Защото когато Исус царува в сърцето, Той го освобождава от лицемерието, от измамата, от двуличието. Най-доброто доказателство, че Христос е нашият цар, е откъсването от онова,  което замърсява живота, което го прави двусмислен, непрозрачен, тъжен. Разбира се, винаги трябва да се справяме с ограниченията и недостатъците: всички сме грешници. Но когато човек живее под влиянието на Исус, той не става корумпиран, фалшив, склонен да прикрива истината. Няма двойствен живот.

Накрая папата се обърна с молитва към Дева Мария да ни помогне „да търсим всеки ден истината на Исус, Царят на Вселената, който ни освобождава от земното робство и ни учи да се справяме с недостатъците си”.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal