Папа Франциск: Рождественската красота сияе в малките жестове на конкретна любов

Папа Франциск прие участниците в Christmas Contest, на които припомни, че раждането на Христос е „празник на състраданието и нежността“ и, че малките жестове са тези, които пораждат „културните, социалните и възпитателните динамики“.

Папата с участнците и организаторите на инициативата Christmas Contest (Vatican Media)


И тази година Рождество Христово ще бъде приглушено от пандемията, която не спира да ни предизвиква, но и ни приканва да не губим надеждата. Отново светлините няма да сияят ярко, но няма да липсва топлината от раждането на Исус. Това подчерта папа Франциск в краткия си поздрав по време на аудиенцията във Ватикана с участниците и организаторите на Christmas Contest, певческия конкурс, предназначен за младите хора на възраст от 16 до 35 години, от които бе поискано да реализират непубликувани досега музикални творби за Рождество Христово.

Рождество Христово, празник на нежността

Папата благодари на Папската фондация Gravissimum Educationis, основана през 2015 г., за да подкрепя възпитателната мисия на Църквата и на мисиите на Дон Боско Валдоко, предложили този конкурс. Среща, която – каза той – се провежда „сега в навечерието на началото на Адвента“ и при пълна здравна криза.

„Празникът на Рождество Христово не е в дисонанс по отношение на изпитанието, което преживяваме, защото празник на състраданието, празник на нежността. Красотата му е скромна и изпълнена с човешка топлина“.

Малки жестове, които се променят

Рождество Христово е преди всичко подарък и споделяне, което отваря за нови предизвикателства.

„Красотата на Рождество Христово блести в споделянето на малки жестове на конкретна любов. Този празник не е отчуждаващ, не е повърхностен, не е уклончив; напротив, разширява сърцето, отваря го за безвъзмездността – безвъзмездност, дума, която хората на изкуството разбират добре -, за себедаряването, но също така може да породи културната, социалната и възпитателната динамика“.

Смелост и креативност

Франциск припомня тези ценности, за да обясни духа на Глобалния възпитателен пакт, обширен образователен алианс „за формирането на зрели хора, способни да преодолеят фрагментацията и контрастите, възстановявайки тъканта на взаимоотношенията за едно по-братско човечество“.

Но за да се постигнат тези цели е необходима смелост: „Смелостта да поставиш човека в центъра и да поставиш себе си в услуга на общността. Изисква се смелост и креативност. Например, вие сте композирали нови рождественски песни и сте ги споделили за по-голям проект, проект, който вярва в красотата като начин за човешкото израстване, да мечтаем заедно за един по-добър свят“.

Красота, пълна със смисъл

Завършвайки срещата, Франциск напомни на артистите посланието на свети Павел VI към хората на изкуството от 8 декември 1965 г., в което ги приканва да гледат към красотата, за да „не изпаднат в отчаяние“. Една красота – добави папата – която не е фалшива, не е изградена от земен вид и богатство, нито е генератор на празнота“.

„Не. А тази на Бог, който стана плът, тази на лицата – красотата на лицата -, красотата на историите; тази на създанията, които образуват нашия общ дом и които – както ни учи свети Франциск – участват във възхвалата на Всевишния“.

Christmas Contest

Конкурсът, създаден също в сътрудничество с националния отбор на италианските певци, който разпределя приходите от мачовете за някои конкретни благотворителни проекти, предвижда 3 категории: текст, музика и интерпретация. 3-те най-добри песни ще бъдат изпълнени по време на изданието на Рождественския концерт във Ватикана. Към Christmas Contest са прикрепени два благотворителни проекта в Демократична република Конго. Първият се отнася до „Къщата на мира” в Кикуит, цитадела с медицински диспансер и детска градина. Вторият, популяризиран от мисиите на Дон Боско, включва професионалния център Масина, който се намира в периферен район на най-населения район на Киншаса.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal