Папа Франциск поздрави Патриарх Вартоломей за празника на Свети Апостол Андрей Първозвани

Единството е дар: нека „Господ да ни помогне да го прегърнем с молитва, вътрешно обръщане, откритост, опознаване и предложение за прошка“. Това пише папа Франциск в послание до „възлюбения брат в Христа”, патриарх Вартоломей I в деня на литургичното възпоменание на Свети апостол Андрей, покровител на Вселенската Константинополска патриаршия.

EN


Посланието с автограф беше предадено на патриарха и прочетено от кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на християнското единство в края на тържествената Божествена литургия, предстоятелствана от Вартоломей I в Патриаршеския храм в Истанбул.

В рамките на традиционната размяна на делегации за съответните празници на Свети покровители, на 29 юни в Рим за честването на Свети Петър и Павел и на 30 ноември в Истанбул за честването на Свети Андрей, председателят на Папския съвет за насърчаване на християнското единство кардинал Курт Кох ръководи делегацията на Светия престол за празника на Вселенската патриаршия. Кардинал Кох бе придружен от секретаря на ведомството епископ Брайън Фарел и от епископ Андреа Палмиери, заместник-секретар. В Истанбул към делегацията се присъедини монс. Валтер Ерби, шарже д’афер на Апостолическата нунциатура в Турция.

Делегацията на Светия престол взе участие в тържествената Божествена литургия, предстоятелствана от Вселенския патриарх Вартоломей в патриаршеската църква Свети Георги във Фанар. Кардинал Кох предаде на Вселенския патриарх послание с автограф от Светия отец, което прочете в края на Божествената литургия.

Посланието и самото присъствие на ватиканска делегация по повод днешния празник са сигурни знаци на „духовната близост“ на Франциск с патриарха и с поверената му църква. „Правя го – пише папата – не само предвид нашето братско приятелство, но също така и за древната и дълбока връзка на вярата и милосърдието между Църквата в Рим и Църквата в Константинопол”.

Франциск припомня неотдавнашното посещение на патриарх Вартоломей в Рим и радостта, с която те не само споделиха „загрижеността за настоящето и бъдещето на света“, но също така изразиха своята „обща ангажираност“ по важни въпроси като „грижата за Творението, възпитанието на бъдещите поколения, диалога между различните религиозни традиции и търсенето на мир”.

„Това е начинът  да укрепим, като пастири и като Църкви, дълбоката връзка, която вече ни обединява“, тъй като ангажираността и „общата отговорност“ имат своите корени именно в „общата вяра в Бога“, Създател на небето и земята, в единния Господ Исус Христос, Неговия Син, и „в Святия Дух, Господ и животворител, който не премахва, а хармонизира различията“.

Папа Франциск изразява надеждата за видимо общение, което вече съществува и да продължи точно там, където не само е възможно, но е наложително:  „Признавайки, че остават открити богословски и еклисиологични въпроси в нашия постоянен богословски диалог, аз се надявам, че католици и православни могат все повече да работят заедно в онези области, където е не само възможно, но дори наложително да го правим“.

Посланието завършва с молитвен призив за небесното застъпничество на светите Петър и Андрей по пътя към пълно общение между двете Църкви: „Пълното единение за което копнеем, разбира се, е дар от Бога чрез благодатта на Светия Дух. Нека нашият Господ ни помогне да бъдем готови да прегърнем този дар чрез молитва, вътрешно обръщане и откритост, да търсим и предлагаме прошка“.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal