Папа Франциск: Журналистиката е мисия

По повод награждаването на двама от журналистите акредитирани при Светия престол – Валентина Алазраки и Филип Пулела Пулела. Папа Франциск подчерта, че задачата на специалиста по информация е да гарантира, че „на другите може да се гледа с по-голяма осведоменост и също така с повече увереност“.

Папа Франциск на аудиенцията с журналистите акредитирани при Светия престол. 12.11.2021 (Vatican Media)


„Двама експертни журналисти, които винаги са предавали информация за папите, дейността на Светия престол и на Католическата църква“. Така папата определи мексиканската журналистка Валентина Алазраки от телевизионния канал Телевисива и Филип Пулела от агенция Ройтерс, които днес в залата на Консистория във Ватикана получиха медала на Рицарите на ордена Пиано от ръцете на Светия отец. „Единият е вашият декан, Валентина Алазраки, която, много млада, се качи на самолета, който отведе Свети Йоан Павел II до Пуебла през 1979 г. и даде на папата сомбреро“, портретът на Франциск – каза папата. Другият е вашият декан, Фил Пулела, също ветеран и добре известен герой на Ватиканските новини”.

„Слушай, задълбочи, разкажи“

В журналистиката „рискът е да бъдеш смазан от новините, вместо да можеш да ги осмислиш“, предупреди папата в словото си. „До журналистиката се достига не толкова с избора на професия, колкото с поемането на мисия, като лекаря, който учи и работи, за да се излекува злото в света“, каза Франциск: „Вашата мисия е да обяснявате света , да го направи по-малко мрачен, да гарантирате, че живеещите там се страхуват по-малко от него и гледат на другите с по-голяма осведоменост, а също и с повече увереност“. Не е лесна мисия, особено в различните контекси, когато трябва да се даде една новина. За папата „добрата журналистика“ се съдържа в три глагола: „слушай, задълбочи, разкажи“.

„Избягайте от тиранията да бъдете винаги онлайн, в социалните медии, в мрежата“, прикани папата журналистите.  „Не всичко може да се каже чрез имейли, телефон или екран. Както припомних в тазгодишното Послание за Световния ден на комуникацията, имаме нужда от журналисти, които са готови да изхабят подметките на обувките си, да излязат от редакциите, да се разхождат из градовете, да се срещат с хора, да проверяват ситуациите, в които живее в нашия време“.

„Да слушаш, за един журналист означава да имаш търпение да се срещаш лице в лице с хората, които ще бъдат интервюирани, главните герои на историите, които  разказват, източниците, от които да получават новини. Слушането винаги върви ръка за ръка с това да видиш, да бъдеш там на място: определени нюанси, усещания и описания могат да бъдат предадени на читателите, слушателите и зрителите само ако журналистът е слушал и видял лично“.

„Да разказваш означава да не се поставяш на преден план, нито да заставаш като съдия, а означава да се оставиш да бъдеш поразен и понякога наранен от историите, които срещаме, за да можем да ги разкажем смирено на нашите читатели. Реалността е противоотрова за толкова много „болести“. Реалността, случващото се, животът на хората и свидетелствата заслужават да бъдат разказани“.

Добрата журналистика е тази на задълбочения анализ

„Във време, когато огромна информация е достъпна онлайн и много хора се информират и формират мнението си в социалните мрежи, където за съжаление логиката на опростяването и контраста понякога надделяват – обясни папата – най-важният принос, който добрата журналистика може да направи, е този на задълбочения анализ“. „Какво повече можете да предложите на тези, които ви четат или слушат, в сравнение с това, което вече намират в мрежата? Можете да предложите контекста, прецедентите и прочита на фактите, които помагат да се разбере едно събитие“.

Добрата журналистика не трябва да оставя читателите или зрителите безразлични, допълни папата. „Днес имаме нужда от толкова много журналисти и комуникатори, които работят страстно запалени от реалността, способни да открият съкровищата, често скрити в гънките на нашето общество, и да ги разкажат, позволявайки ни да бъдем впечатлени, да учим, да разширяваме познанията  си, за да схванем аспекти, които не сме знаели преди“.

Църквата е родена, за да отразява светлината на Исус

„Знаете добре, че дори по отношение на информацията за Светия престол, не всичко казано винаги е ново или революционно“, изтъкна Франциск. „Традицията и Учението на Църквата продължават и се развиват, като се изправят срещу новите нужди на времето, в което живеем и ги осветяват с Евангелието”.

Накрая папата припомни, че Църквата „не е политическа организация, която има дясно и ляво, както в парламентите. Църквата не е „голяма мултинационална компания, ръководена от мениджъри, които старателно изучават как да продават по-добре своя продукт“. „Църквата, съставена от грешни мъже и жени като всички останали – заключи Франциск – е родена и съществува, за да отразява светлината на Исус, точно както луната прави със слънцето“.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal