Папа Франциск: Детският труд лишава човечеството от бъдеще

Франциск се срещна с участниците в конференцията „Изкореняване на детския труд, изграждане на по-добро бъдеще“, организирана във Ватикана от Ведомството за насърчаване на цялостното човешко развитие, и призова държавите и предприемачите за „достоен труд“ за възрастните в семействата, така че „децата да не бъдат принудени да работят“.


„Нека няма повече деца, които да не могат да мечтаят, да играят, да растат. За да се преборим с бича на детския труд, който излага на риск здравето на децата, лишава ги от правото им на образование и щастливо детство, държавите и предприемачите трябва се насърчават да създават възможности за достойна работа със справедливо заплащане“, така че семействата да не трябва да принуждават децата си да работят. Освен това, всяка страна трябва предпочита качествено образование, безплатно за всички, както и здравна система, която е достъпна за всички“. Това са решенията, които папа Франциск представи на участниците в конференцията на тема „Изкореняване на детския труд, изграждане на по-добро бъдеще”, организирана от Ватиканското ведомство за цялостното човешко развитие, които прие на аудиенция във Ватикана преди началото на работните сесии.

Участниците в събитието

На събитието са поканени да вземат участие представители на международни организации, гражданското общество, бизнеса и Църквата от цял ​​свят, „които ще разсъждават – припомни папата – върху инициативите и усилията, които трябва да бъдат приложени или засилени в борбата срещу детския труд”.

Открита рана, влошена от пандемията

Трудовата експлоатация на децата – подчерта Франциск – е „дълбока и открита рана, която е от особено значение за настоящето и за бъдещето на нашето човечество. Степента, в която се ангажираме да зачитаме вроденото човешко достойнство и основните права на малките, всъщност показва какви възрастни сме и искаме да бъдем и какво общество искаме да изградим“. Светият отец сподели недоумението и безпокойството от факта, че „в съвременните икономики, където технологичните иновации са непрекъснати, дотолкова, че се говори за „четвъртата индустриална революция“, „трудовата заетост на децата продължава да съществува във всяка част на земното кълбо“.

„Това излага на риск тяхното здраве, психо-физическото им благосъстояние, лишава ги от правото на образование и да живеят детството си с радост и спокойствие. Пандемията допълнително влоши ситуацията.“

Отречено е правото на децата на здравеопазване и образование

Детският труд – припомни папа Франциск – „не трябва да се бърка с малки домакински задачи, изпълнявани от децата в свободното им време и според възрастта им, за да помогнат на членове на семейството или други членове на общността. Те като цяло са дейности благоприятни за тяхното развитие – уточни папата – защото им позволяват да изпитат уменията си и да растат съзнателно и отговорно“.

„Детският труд е съвсем друго нещо! Това е експлоатацията на децата в производствените процеси на глобализираната икономика в полза на печалбата на другите. Това е отричане на правото на децата на здраве, образование, хармоничен растеж, което включва и възможността да играят и да мечтаят. Това е трагично. Дете, което не може да мечтае, което не може да играе, не може да расте“.

„Това ограбва бъдещето на децата и следователно на самото човечество. Това е нарушение на човешкото достойнство“

Причините: бедност и отчаянието на семействата

Затова Франциск подчерта отново факторите, които най-много излагат непълнолетните на трудовата експлоатация: „крайна бедност, липса на работа и последващото отчаяние в семействата“. Ето защо според папата, за да се изкорени този бич, „трябва да работим заедно за изкореняване на бедността, за коригиране на изкривяванията на настоящата икономическа система, която концентрира богатството в ръцете на малцина“.

„Трябва да насърчаваме държавите и предприемачите да създават възможности за достойна работа със справедливи заплати, които позволяват на семействата да отговарят на нуждите на децата си, без те да бъдат принуждавани да работят. Трябва да обединим усилията си за насърчаване на качествено образование във всяка страна, безплатно за всички, както и здравна система, достъпна за всички без разлика“

Благодарим ви, че споделихте своите умения и ангажираност

Папата вижда „знак на голяма надежда“ във факта, че всички социални участници са включени в конференцията, като „представители на международни организации, гражданското общество, бизнеса и Църквата“. И той благодари на участниците, „защото споделяте своите умения и ангажимента си към тази кауза, която е истински въпрос на цивилизацията“. Път, който папа Франциск насърчава всички да продължат, като се започне от Ведомството, ръководено от кардинал Търксън, „което също така е отговорно за насърчаването на развитието на децата“, разширявайки все повече „мрежата от участващи хора и организации“. Нека си припомним – завърши папата -думите на Исус в Евангелието, който казва: „Всичко, което направихте на един от тези най-малки братя, на Мен сте го направили“.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal