Папата ще посети Кипър и Гърция от 2 до 6 декември

Ватиканският пресцентър потвърди следващото международно апостолическо пътуване в Кипър и Гърция по покана на гражданските и църковните власти. Франциск изрази желанието си да посети двете средиземноморски страни още преди повече от месец в интервюто дадено за Радио Коуп на Испанската епископска конференция.


5.11.2021

По покана на местните граждански и църковни власти, от 2 до 4 декември Франциск ще посети за първи път Кипър, където ще посети град Никозия. От там той ще се отправи в Гърция, където ще остане от 4 до 6 декември. Планирани са две посещения: в Атина, където последното присъствие на папа датира от 2001 г. с Йоан Павел II, и след това на остров Лесбос, където Франциск вече е бил през 2016 г. на историческо посещение заедно с Константинополския патриарх Вартоломей и архиепископа на Атина и на цяла Гърция Йероним, за да изрази близост и солидарност както към бежанците, така и към гражданите на Лесбос и към целия гръцки народ, който е толкова щедър в посрещането на мигранти и бежанци. Окончателната програма ще бъде обявена допълнително.

Ватиканският пресцентър разпространи също логото и мотото на двете посещения. За Гърция логото представя Църквата като лодка, пресичаща бурните води на света, с кръста на Христос като мачта и Светия Дух, надуващ платната й, чиято стилизирана форма препраща към фигурата на папата, който идва като приятел на Гърция. Жълтият и синият цвят символизират знамената на Светия престол и Република Гърция. Фразата на мотото е взета от Посланието на папата за 36-ия Световен ден на младежта: „Нека се открием за изненадите на Бог, който иска да озари пътя ни с Неговата светлина“. Във ватиканската нота се изразява надеждата, че „посещението на папата, „в период белязан от последиците от пандемията и неотдавнашната финансова криза, ще донесе лъч светлина за бъдещето на Гърция, страна с дълбоки корени на вярата и светло минало“.

Логото на Кипър представя картата на острова, от лявата страна папа Франциск насочва поглед към светеца-покровител Свети Варнава, докато отдясно е изобразена маслинова клонка, вързана за житен клас, като знак на мир и общение. Мотото на визитата е изписано на гръцки и английски език: „Утешини във вярата вяра“ и е вдъхновен от името на апостол Варнава, което означава син на утеха. То внушава значението на взаимното утешение и насърчение, които са съществени измерения за диалог, среща и прием и отличителни черти на живота и историята на острова.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal