Начало » Новини » Светът » Обединеното кралство: Молитви и действия срещу бедността

Обединеното кралство: Молитви и действия срещу бедността

Епископите на Англия и Уелс приканват вярващите да се присъединят към молитвена деветница до 14 ноември по повод Световния ден на бедните.


Виж-прецени-действай, но и се моли: това са ключовите думи на инициативите за Световния ден на бедните, който Църквата ще отбележи в неделя, 14 ноември, предложени от Caritas Social Action Network, агенцията на Епископската конференция на Англия и Уелс, която се занимава с вътрешни социални действия. Темата за деня е „Ресурси“ и по този повод Каритас, в сътрудничество с издателска къща Redemptorist, изготви субсидия за енориите, училищата и всички, които искат да се молят по време на деветницата за случая, която започна на 8 ноемвр

Да срещнем Христос в тялото на бедните и страдащите

Директорът на Каритас Реймънд Фрил също предлага своето размишление за деня: „Християнинът – пише той – е призован да следва примера на Исус в любовта към Бог и ближния, особено към най-уязвимите. Папа Франциск ни напомня: „Ако наистина искаме да се срещнем с Христос, трябва да се докоснем до тялото му в страдащите тела на бедните“.“ Развитието на културата на среща – продължава Фрил – е ключова тема за Светия отец и съществено контро-свидетелство на това, което той описва като култура на отхвърлянето, разхищението и безразличието, култура, която оставя настрана човешки същества, които не се считат за продуктивни или полезни”.

„Темата на тазгодишния Световен ден на бедните е „Бедните са винаги с вас“, и е взета от думите на Исус при помазването във Витания малко преди Страданието му: епизод, описан в Евангелията според Матей, Марко и Йоан – обяснява директорът на Caritas Social Action Network – В него Исус не казва, че не трябва да работим за облекчаването на бедността: в разказа според Марко Исус казва, че можем да проявяваме доброта към бедните, когато пожелаем; в разказа според Йоан, основното възражение срещу използването на скъп елей за помазване на Исус идва от Юда, но Йоан дава да се разбере, че Юда не е обичал бедните и, че е бил крадец. Той е крадял от общата хазна, а думите му са казвали едно, докато действията друго. Християнската традиция е реалистична за хората: ние сме добри, но несъвършени, наранени от греха. Ние не вярваме в утопията в този живот. Винаги ще има бедност и несправедливост, но ние сме призовани да намалим тяхното въздействие, където можем“.

Да се справим със структурните причини за бедността

„Папата постоянно ни напомня, че срещата с бедните е нещо повече от обикновена благотворителност или актове на доброжелателност, колкото и важни да са те. Нашата среща с бедните трябва да бъде автентично споделяне, създаване на общност, желание да се запознаем с онези, които може да са невидими за нас – продължава Фрил – Папа Франциск ни тласка дори по-нататък: не е достатъчно да работим за облекчаване на бедността. Във Fratelli tutti, например, ние сме призовани да се противопоставим на структурните причини за бедността. В нашето общество има широко разпространена несправедливост,  има много хора, които нямат това, което им се полага, от което се нуждаят, за да живеят достоен и пълноценен живот, и други хора, които имат много повече, отколкото им трябва. Това не е естествено състояние на нещата, а резултат от политиката, което означава, че може да бъде променено”.

„В Англия и Уелс не винаги виждаме драматичната материална бедност, която е очевидна в други страни, но – добавя той – през 2019 г., според доклад на фондация Джоузеф Раунтрий, почти два милиона и половина души в Обединеното Кралство, включително половин милион деца, са изпитали бедността през годината, когато не са имали нужното, за да живеят. В същия доклад се казва, че преди пандемията в Обединеното кралство е имало 14,5 милиона души, които са били в капана на бедността, което се равнява на 1 на всеки 5 души. В нашето общество също имаме хора, които изпитват бедността на изолацията и самотата, на липсата на сигурен покрив над главата, на съвременното робство, на трафика, на бедността в отношенията, на опита от малтретирането или са жертва на насилие. Тези обстоятелства често са причина за материална бедност или резултат от материалната бедност”.

Пандемията открои нови форми на бедност

„Евангелието – казва Реймънд Фрил – ни призовава към обръщане на сърцето и това обръщане, както казва папа Франциск в тазгодишното послание за Световния ден на бедните, „се състои главно в това да отворим сърцата си за разпознаването на многото и различни форми на бедност и да покажем Царството Божие чрез начин на живот, съобразен с вярата, която изповядваме“. Упражнението „Виж-прецени-действай“ е предназначено преди всичко да установи какви действия могат да бъдат предприети – обяснява той – Деветницата е предложение, което да ни помогне да открием постоянната Божия грижа за бедните в молитва и в Писанието и да копнеем за по-справедливи взаимоотношения в общността”. „Нашето общество – продължава той – е разтърсено от глобална пандемия. Бедността, която е съществувала в нашите общности, е разкрита и най-засегнати са тези, които са били бедни дори преди пандемията – заключава директорът на Каритас в Обединеното кралство – има и други видове бедности, които нарастват, като психичните заболявания, домашното насилие, продоволствената бедност. От излизането си на световната сцена в Йерусалим преди две хиляди години християнската общност е известна със служението си за бедните. Този знак сега е необходим повече от всякога. Светът търси надежда”.

Източник: vaticannews.va

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal