Начало » Новини » България » Неврокопският Митрополит Серафим изрази подкрепата на Синода на БПЦ към Руската Църква в Украйна, и нарече ПЦУ – „разкол“ | СНИМКИ

Неврокопският Митрополит Серафим изрази подкрепата на Синода на БПЦ към Руската Църква в Украйна, и нарече ПЦУ – „разкол“ | СНИМКИ


На 4 ноември 2021, когато по юлианския календар се чества Казанската Икона на Пресвета Богородица, в Руското подворие в София беше отслужена Божествена Литургия от Неврокопския Митрополит Серафим, Браницкия Епископ Пахомий, Архимандрит Васиан Змеев, настоятел на подворието, и други клирици. Това съобщи podvorie-sofia.bg.

В празника взеха участие и високопоставени лица от посолството на Руската Федерация в София.

В словото си, Серафим изрази личната си и на Синода на Българската Патриаршия подкрепа за Руската Църква в Украйна.

Както Архиереят заяви, „от сърце ви пожелавам Божията Майка да ви пази всички под Светия Си Покров. Нека винаги помним, че ние сме Нейни чеда, а Тя непрестанно се моли за нашето единство. Тя страда, когато Църквата страда, разкъсвана от разделения и противоречия, когато нашите човешки слабости и немощи водят до такова разделение, и ние не можем да общуваме в радостта на вярата и Благодатта на Светия Дух.

Ние прекрасно знаем сегашните обстоятелства в църковния живот, и те ни безпокоят много. И нашата Църква в България преживя години на разкол. Той беше по-малък по мащаб в сравнение с разкола в Руската Православна Църква на територията на Украйна. Ние съпреживяваме и се молим това разделение да бъде преодоляно. Молим се тези, които злонамерено изопачават истината и се опитват да привлекат хората на своя страна с помощта на пропаганда и откровени лъжи, да се вразумят, така че всички ние да пребъдваме в Църквата в служение на Истината.

Особено днес, в деня на Казанската Икона на Божията Майка, ние ще отправим молитвените си пожелания към Нея, за да бъде намерен възможно най-скоро път чрез покаяние за осъзнаване на историческите реалности. А те ясно свидетелстват за автокефалията на Руската Православна Църква, която се стреми да съхранява своето единство. Много сме обезпокоени за това, което се случва в наши дни, когато насилствено се опитват да въведат нещо, което е трудно приемливо за хората, имащи и възпитаващи себе си в православно достойнство“.

Архимандрит Васиан Змеев благодари на Митрополит Серафим за братската подкрепа, като отговори: „Владико, Вие сте духовно чедо и най-близък съработник на приснопаметния и досточтим Митрополит Натанаил, който никога не отстъпваше от Каноните на Православието и беше истински духовен камертон за православните християни по време на разкола в Българската Православна Църква. Подобно на покойния си предшественик, Вие винаги отстоявате светоотеческото Предание и каноничната истина както във Вашата Епархия, така и в отношенията между поместните православни църкви. Ние високо ценим и дълбоко уважаваме вашата неуклонна и твърда позиция“.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal