Митрополитът на Пирея: Свещеници, които отхвърлят ваксините и мерките, са схизматици | VIDEO

EL


6.11.2021

Митрополитът на Пирея определи като схизматици клириците, които призовават хората да не се ваксинират и да не спазват мерките в храмовете.

Говорейки пред ΣΚΑΪ, Митрополитът припомни, че „още от първия момент Църквата посъветва паството си, че при пандемия трябва да изградим защѝтен имунитет по два начина: изкуствен чрез ваксинация, или естествен чрез преболедуване“.

„Но боледуването крие висок риск от интубация и смърт. Затова именно изкуствения имунитет беше провъзгласен от Църквата от първия момент.“ – каза Архиереят.

Митрополит Серафим подчерта, че не съществуват религиозни причини, които да изключват ваксинацията.

„Големият проблем е, че институциите на държавата ни не функционират. Тоест правосъдието, полицията, киберсигурността. Оставиха без контрол сайтове, които разпространяват ужасни неща за ваксинацията. Когато човек прочете, че 15-годишно дете е починало от сърдечен арест след ваксиниране, постоянният поток от невярна информация създава проблем при неваксинираните и те разпространяват неща, с които не са запознати.“

Освен това Митрополитът отбеляза, че живеем в епоха, в която науката се подценява. „Днес всеки е екперт по всичко, и това е всъщност дързостта на невежеството. Необходимо е да се промени ходът на събитията, като се потискат фалшивите новини, които убеждават невежите хора да вярват на лъжи и конспирации.“

Митрополит Серафим добави, че да поставяш под съмнение медицинската наука е хула срещу Бога, защото Божието Слово гласи, че медицината и лекарите са вдъхновени от Бога.

„Църквата е организъм. За съжаление мнозина нямат послушание към Църквата. Църквата се изразява от Свещения Синод, а не от всеки клирик. Неуважението към тялото на Църквата носи своите последствия. То води до анархия и схизматично поведение. Тези, които действат по този начин, имат схизматични възгледи, те са извън тялото.“ – каза Архиереят, и допълни, че „всички, които влизат в храмовете, носят огромна отговорност. Не може да си болен и да влезеш в място за поклонение, защото тогава разпространяваш болестта и ставаш престъпник, убиец“.

Източник: orthodoxtimes.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal