Клирик на Антиохийската Патриаршия се срещна със студенти от Волинската духовна семинария


На 12 ноември 2021 година наместникът на Патриаршеския ставропигиален манастир „Успение на Пресвета Богородица“ в град Баламанд (Ливан) на Антиохийската Православна Църква архимандрит Роман (Ханнат) се срещна със студенти от Волинската духовна семинария.

Клирикът на Антиохийската Патриаршия пристигна в Украйна за участие в международната конференция «Съборността на Църквата: богословски, канонични и исторически измерения», която се проведе на 11 ноември в Киево-Печорската лавра.

Срещата със студентите беше посветена на връзките на Волинската семинария с Баламандския университет в Ливан, където архимандрит Роман преподава църковно пеене и химнография в богословския факултет. Архимандрит Роман беше съпровождан от заместник председателя на Отдела за външни църковни връзки на Украинската Православна Църква протойерей Николай Данилевич.

Клирикът на Антиохийската Патриаршия напомни на семинаристите, че именно с Антиохия е свързана дейността на такива отци на Църквата и подвижници на благочестието, като светителят Иоан Златоуст и преподобният Иоан Дамаскин.

Той също отбеляза, че се радва да посети Украйна. «Аз много обичам Украинската Православна Църква и вие също обичайте Вашата Църква и я пазете със смирение», – призова архимандритът.

Участниците в срещата се интересуваха от различни аспекти на духовния живот, младежкото служение и състоянието на Православието и християнството като цяло в Близкия Изток.

След края на беседата отец Роман изпълни тропара на празника Успение на Пресвета Богородица на арабски език.

Източник: mospat.ru

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal