Грузинската Патриаршия порица свой митрополит, който сравни гладната стачка на Саакашвили с Великия пост


Грузинската Патриаршия намери за неуместно изказването на Митрополита на Ахалкалаки Николай, който сравни гладната стачка на бившия грузински президент Михаил Саакашвили с Великия пост.

На 8 ноември 2021 Митрополит Николай изповяда и причасти Саакашвили в затвора в Рустави. Според грузинския йерарх, политикът сам е поискал това.

Митрополит Николай заяви, че гладната стачка, която Саакашвили провежда от 42 дни, е стъпка към „помирение и укрепване на Грузия“.

Митрополит Николай „на два пъти посети третия президент на Грузия Михаил Саакашвили в затвора, като и в двата случая коментарите му предизвикаха силно безпокойство“, се казва в официално изявление на Грузинската Патриаршия.

От Патриаршията подчертаха, че личните мнения на митрополита допълнително усложняват възможността за взаимно помирение, и намират сравнението на гладната стачка с Великия пост за неправилно. „Църковният пост е акт на покаяние, извършен с надежда за опрощение на греховете… Той няма нищо общо с форма на протест, мотивирана от несправедливо отношение, при което гладуващият човек прехвърля отговорността за възможните сериозни последици на друг“, се казва в изявлението.

Източник: risu.ua

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal