В Черна гора забраниха причастяването с една обща лъжица

Снимката е илюстративна.


Властите в съседната балканска държава фактически забраниха традиционното за Православната църква причастяване на вярващите с една лъжица, съобщават сръбските медии. От 1 декември религиозните общности в преимуществено православната Черна гора ще трябва да спазват задължително новите мерки, въведени във връзка с пандемията на коронавируса, които забраняват какъвто и да е физически контакт с „предмети с обща употреба“ в храма.

Освен забраната на празнуването на Нова година на открито, сватби, концерти, масови мероприятия, новите епидемиологични мерки предвиждат и сериозни ограничения за изпълняването на религиозните обреди. „Религиозните ритуали на открито в присъствието на вярващи да се извършват при осигурени най-малко 4 квадратни метра на човек. Задължително е спазването на мерките, свързани с правилно носене на маски и спазване на дистанция от два метра. Забранено е докосването или какъвто и да е физически контакт с предмети с обща употреба“, се казва в съобщение на Министерството на здравеопазването на Черна гора.

Религиозните общности са длъжни да назначат един или повече лица, които да контролират дали вярващите в храма носят защитни маски и спазват минималната физическа дистанция.

„На влизане и излизане от религиозните обекти да се осигурят средства за дезинфекция на ръцете и да се следи максималният възможен брой хора, които могат да присъстват едновременно в религиозния обект при спазване на изискването за носене на маска и физическа дистанция от най-малко два метра“, се казва в съобщението. Освен това религиозните общности са длъжни при възможност да предават религиозните служби по радиото или телевизията, за да дадат възможност на вярващите да ги следят без физическо присъствие в „религиозните обекти“.

Източник: pravoslavie.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal