В Свято-Владимирската духовна семинария на Православна Църква в Америка бе създадена Фондация, носеща името на Московския Патриарх Кирил


12.11.2021

В навечерието на тържествата по случай 75-годишнината на Предстоятеля на Руската Православна Църква в Свето-Владимирската духовна семинария на Православната Църква в Америка е създадена Фондация, носеща името на Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил, насочена към поощряване на изследванията в областта на библеистиката. На 11 ноември 2021 година за това обяви президентът на семинарията протойерей Чад Хатфилд преди откриването на научно-богословската конференция «Изследвайте Писанието», провеждаща се в семинарията.

Както подчерта протойерей Чад Хатфилд, «присъждането на името на Предстоятеля на Руската Православна Църква на тази Фондация се извърши с единодушното решение на Съвета на попечителите на семинарията, които по този начин изразиха своята подкрепа към Негово Светейшество като принципен и последователен защитник на каноничността на църковното устройство в условията на криза в световното Православие».

Президентът на Свето-Владимирската семинария отбеляза, че създаването на Фондацията е станало възможно благодарение на участието на председателя на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия Волоколамския митрополит Иларион, който е почетен доктор на семинарията и в продължение на много години е член на нейния Съвет на попечителите. Привлечените средства ще позволят съществено да се разширят възможностите на Свето-Владимирската семинария в сферата на изучаването на Библията: в частност, от тях ще се изплащат стипендии на студенти, работещи в това направление. В перспектива в семинарията ще се създаде длъжност професор по библеистика.

Конференцията, открита в Свето-Владимирската семинария, събра водещи учени в областта на библеистиката, работещи в университетите на САЩ. На откриването присъстваха много гости, сред които Блаженият Митрополит на цяла Америка и Канада Тихон, председателят на ОВЦС на Московската Патриаршия Волоколамският митрополит Иларион, иерарси от Поместните Православни Църкви, представители на други християнски конфесии.

Източник: mospat.ru

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal