Все повече румънски деца се кръщават на Свети Нектарий Егински Чудотворец


Все повече румънски деца са кръщавани на името на св. Нектарий Егински Чудотворец. Това каза в проповедта си на 9 ноември за празника на св. Нектарий румънският епископ Тимотей, викарий на архиепископията на Букурещ, след богослужението в манастира „Раду Вода“. Историческият манастир е разположен в центъра на Букурещ и ежегодно в деня на св. Нектарий там се стичат стотици румънци, тъй като в него се пази частица от мощите на чудотвореца.

„Щастлив съм, че срещам все повече деца, които носят името Нектарий или Нектария. По принцип това е монашеско име, което носи и игуменът на тази св. обител, архим. Нектарий (Шофелея). На какво се дължи това? Голяма част от тези родители не са имали деца и са се сдобили с рожби след молитва към светеца. Все повече румънци почитат св. Нектарий, епископ Пентаполски, през последните години“.

Еп. Тимотей нарече св. Нектарий „пътуващия и странстващ йерарх“ и „онеправдания архиерей“, който много е пострадал от завистта и клеветите на тези, които е смятал за свои приятели. „Житейският опит на св. Нектарий ни учи, че Бог е най-верният ни приятел. Хората, дори когато ни се усмихват, могат да променят отношението си. И ако някой е твой приятел днес, утре може да се извърне и да те прогони. Но Бог и Неговите светци не се държат по този начин“, отбеляза той.

По време на службата, която заради пандемията се проведе на открито, валя проливен дъжд. „Като тази буря и вятър е бил животът на св. Нектарий“, заяви проповедникът. „Св. Нектарий посвещава целия си живот на Бога. Четиридесет години служи в светия олтар, тридесет и една години от тях е епископ. Още от детството си той обича Христос и търси общение с Него – още от времето, когато като дете, в най-бедните си години, пише писмо до Бога. Дори само този момент в живота му може да бъде тема на роман за живота на този светец. Роман, който започва с писмо, изпратено до Бога“, каза още той.

„Св. Нектарий е образец на търпение в страданията. След дълги години на несправедливости и след тежка болест, в края на живота си той се удостоява с велики дарове от Бога. Днес той е смятан за един от най-големите чудотворци на нашето време. Такава награда получава човек, който е проявил незлобие към враговете си и е издържал без да иска да ги застигне Божието правосъдие“, завърши проповедта си архиереят.

Накрая владиката благодари на игумена и на присъстващите християни, че са проявили търпение и са се постарали едновременно да почетат празника, но и да спазят мерките в защита на здравето си.

Източник: dveri.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal