Волоколамският Митрополит нарече „необосновани“ заключенията на САЩ за „нарушения на религиозните свободи“ в Русия


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен причисли Русия към страните, които се отличават със „системни, вопиющи нарушения на религиозните свободи“, наред с Мианмар, Китай, Иран, КНДР, Пакистан и Саудитска Арабия. Водещата на телевизионната програма „Църквата и светът“ Екатерина Грачова помоли Волоколамския митрополит Иларион, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия да коментира това заявление на американското длъжностно лице.

Както смята владика Иларион, преди да правят изводи по такъв въпрос, представителите на чужди държави би следвало да попитат религиозните конфесии как се чувстват в Руската Федерация.

„Аз съм член на Междурелигиозния съвет на Русия, в който са представени и Православната Църква, и мюсюлманските общини, и юдеите, и будистите. Попитайте който и да е от представителите на този съвет: гоними ли са, притеснявани ли са или са доволни? Аз смятам, че всеки от тях ще даде напълно еднозначен отговор, че в Русия никакви религиозни свободи не се потискат, че традиционните конфесии са равни пред закона, че всяка традиционна конфесия има възможност да се развива безпрепятствено“, – каза Волоколамският митрополит Иларион.

При това той отбеляза, че някои организации със сектантски уклон, например „Свидетелите на Йехова“, в Русия са забранени. Но, първо, Русия не е единствената страна, където тази секта е забранена, напомни архипастирят. И, второ, тя е забранена не заради религиозната си дейност, а заради екстремизъм, който е установен в нейната дейност. Такива мерки не могат да се смятат за нарушение на религиозната свобода, защото се „вземат за да защитят нашия народ от екстремистки прояви“.

Източник: mospat.ru

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal