Волоколамският Митрополит Иларион: Патриарх Вартоломей създаде разкол на каноничната територия на Руската Църква


15.11.2021

По време на посещението си в САЩ на 29 октомври 2021 г. Константинополският Патриарх Вартоломей заяви, че «не му пука» за това, че Руската Православна Църква го е изключила от диптисите си, и обвини Руската Църква в «неблагодарност».

«Ние много добре помним откъде сме получили православната вяра – от Константинопол, само че Патриарх Вартоломей не е участвал в това. От него не сме получили нито православната вяра, нито нещо друго добро, – получихме разкол, който той създаде върху каноничната територия на нашата Църква»: така отговори председателят на ОВЦС митрополит Волоколамски Иларион в предаването «Църквата и светът» по телевизия «Россия 24».

Изказвайки се на мероприятие в Ню Йорк, организирано от Архиепископията на Константинополската Патриаршия в САЩ, Патриарх Вартоломей употреби словосъчетанието «Σκασίλα μου», което е жаргонно, и затова неговите думи предизвикаха смях у участниците в мероприятието, сред които имаше много авторитетни членове на гръцката диаспора в САЩ. «Негови слушатели бяха същите онези хора, които спонсорират неговата дейност за разрушаване на световното Православие и Руската Православна Църква. Това, че «не му пука» за Руската Църква, беше и преди очевидно, но по-рано той го криеше, а сега дори не го и крие», подчерта главата на ОВЦС.

«Под вид на лекуване на разкола Патриарх Вартоломей го легализира, а сега се опитва да накара всички да признаят неговите беззаконни и антиканонични действия. Нито ние, нито другите Поместни Църкви не ги признаваме, освен няколко Църкви, които ги признаха под негов натиск. Той нарича себе си «по-голям брат» – нека си бъде за тях по-голям брат, а на нас не трябва «по-голям брат», на когото не му пука за нас, за православните канони и православното единство», заяви владика Иларион.

Източник: mospat.ru

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal