Българският Патриарх към Московския Патриарх: Щастливи сме, че във Ваше лице Православната ни Църква има верен приятел


Предстоятелят на Българската Православна Църква Светейшият Патриарх Неофит поздрави Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил  със 75-годишнината от рождението му. 

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ВЪЗЛЮБЕН В ГОСПОДА БРАТ И СЪСЛУЖИТЕЛ,

БОГ НА МИРА И ЛЮБОВТА ДА БЪДЕ ВИНАГИ СРЕД НАС!   

Всесърдечно с братска в Христа обич Ви поздравяваме с изпълнението на вашата от Бога благословена седемдесет и пета годишнина. Имаме Ви винаги в молитвите си и в серцето си и Ви благопожелаваме дълги години, в крепко здраве и бодър дух, да предстоявате светата Московска Патриаршия, радвайки се на обичта и доверието на освещения клир и благочестивото Ви паство.

През годините на Ваше архипастирско и патриаршеско служение Вие положихте много усилия и труд, в усърдие и апостолска ревност по делото на Църква, за доброто и преуспяването във вярата на братския православен руски народ и неговата духовна майка – света Православна църква, и се утвърдихте като достоен наследник на именити предшественици. Щастливи сме, че във Ваше лице Православната ни църква има верен приятел, който поддържа приемствеността във вековните братски връзки между нашите православни църкви и народи.

Живеем в усилни за вярата и за православната ни идентичност времена – времена на изпитания и предизвикателства, на нови и все по-активни настъпления против «вярата, веднъж завинаги предадена на светиите» (Иуда 1:3), и объркани духовни приоритети. В такива моменти човечеството изпитва необходимост от верен ориентир и здрава духовна опора, от добри примери за утвърждаване във вяра и ревностно следване на непреходните ценности, завещани ни от нашия божествен Учител и Спасител Господ наш Иисус Христос.

Бъдете все така усърден във Вашето подражание на Пастира на пастирите, Който е и остава завинаги вечен и неизменен образец на пастирско служение в Неговата света Църква. Неуморно проповядвайте Евангелието на Царството Божие, което Господ ни остави като наше безценно съкровище на всички времена, и отстоявайте спасителната православна вяра с ревността на всички Христови апостоли и свидетели, направлявайки мъдро и безопасно кораба на светата Московска Патриаршия сред стихиите на този свят.

По молитвите и небесно застъпничество на Пресветата Богородица и на всички просияли в сетостта Свои угодници Господ Бог да Ви дарува Своя мир и Своята велика милост!

 Честита и благословена годишнина!

 С братска в Христа обич, 

Н Е О Ф И Т,

 ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Източник: mospat.ru

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal