Атонски монаси: „Бог насочва учените, за да ни защитят!“


Голямо усилие за увеличаване на броя на ваксинираните монаси.

В една от внушителните келии на Света гора отец Макарий чете евангелието по време на Божествената литургия, докато чака своя ред да бъде ваксиниран срещу коронавируса.

Той казва, че прави разлика между религия и наука: „Имах някои съмнения дали ваксината е необходима“, споделя монахът пред Ройтерс.

„Разбира се, че имаме вяра в Бог и знаем, че Бог ни пази“, казва 70-годишният духовник, и признава: „Почти не умрях“, когато се заразил с Covid-19.
„Науката обаче е в Божиите ръце, Бог просветлява учените, за да защитят човечеството“, казва той.

Коронавирусът буквално заля Света Гора, съобщи международната информационна агенция, а кампанията за ваксинация е в ход за повече от 1600 монаси в монашеската общност.

Девет монаси са починали след избухването на пандемията, а много от 20-те манастира в „Градината на Богородица“ са станали огнища на разпространение на коронавируса. Делът на ваксинираните обаче остава много нисък – едва 40%, а разхлабването на противоепидемичните мерки изостри проблема поради увеличените посещения през настоящата година.

От началото на октомври на Света гора са регистрирани най-малко 100 нови случая, споделя Георгиос Мителудис, лекар в Здравния център там.

„Опасността е особено голяма в една затворена общност, каквато е манастирът, който по същество е едно голямо семейство, чиито членове е трудно да се пазят един друг“, казва г-н Мителудис.

Виждайки как другите се заразяват и разболяват от коронавируса, най-малко 30 монаси побързаха да се ваксинират този месец. Мнозина от живеещите на полуостров Атон са на възраст 70 или повече години, като играят важна роля в общността.

„На Атон най-старите монаси се наричат ​​старци. Те са уважавани авторитети и ръководят духовния живот тук. Те предават на другите своята лична духовна мъдрост и своят духовен опит, може да се каже дори своята святост и ние сме длъжни да се погрижим за тях и да ги защитим“, казва г-н Мителудис.

За някои монаси ваксините са предмет на противоречие между науката и религията. Но отец Епифаний, който дойде в Здравния център за третата си доза, няма съмнения: „Лекарствата са просто лекарства, те не са светена вода!“

Бел.моя: В настоящия момент тежка битка с Ковид19 водят игуменът на Хилендарския манастир архимандрит Методий и няколко братя от светата обител, която е затворена за поклонници до второ нареждане.

Йеромонах Макарий, старец на Хилендарската келия „Маруда“. Грък, по произход от Бургас. Наш духовен приятел.
Старецът Епифаний си поставя бустърна доза.
Йеромонах Атанасий, старец на келията „Св.Атанасий Атонски“ в местността Вигла, недалеч от Великата Лавра. Почина днес от коронавирус на 74-годишна възраст. Бог да го прости!

Източник: Фейсбук профил на Архимандрит Никанор Мишков, Игумен на Църногорския Монастир (facebook.com/christo.mishcoff.7)

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal