Начало » Разни » COVID-19 » Антиваксърска проповед на Епископа на Гюргево доведе до разследване срещу него

Антиваксърска проповед на Епископа на Гюргево доведе до разследване срещу него

2.11.2021


Окръжната дирекция на полицията в гр. Гюргево (Джурджу), Румъния е предприела разследване срещу Гюргевския епископ Амвросий. Следствените действия са предизвикани заради „злоупотреба със служебно положение и разпространение на лъжлива информация“.

Повод за действията на полицията е проповед след литургията на 14 октомври, празника на св. Петка, в която еп. Амвросий заявява, че ваксините в страната са с изтекъл срок за годност и препоръчва на хората да не се ваксинират. „Не се страхувайте от COVID и не бързайте да се ваксинирате. Нека първо се ваксинират всички депутати, министри и политици и ако остане нещо от тези ваксини, които вече са с изтекъл срок на годност, тогава се ваксинирайте и вие“, е заявил той.

Епископът е обвинил държавните болници във „фалшиви“ новини за пожари, с цел да се пренасочат пациенти към частните болници. „Как е възможно да се случи и в Букурещ, и в Яш, и в Констанца! В тези болници няма ли детектори за дим, няма ли нощни пазачи“.

Според други обаче причината за действията на полицията срещу него не е изказването за ваксините, а острите думи срещу управляващите, които тласкат страната към безпрецедентна криза в условията на нарастващи цени на горивата и електрическата енергия.

Преди седмица и архиепископът на Томи (Кюстенджа) Теодосий коментира критично държавната ваксинационна политика. Той заяви за радио „Добруджа“: „Имате пълно право на избор, не трябва да сте задължени да се ваксинирате. Не е конституционно, не е законно! Вие сте защитени от Конституцията на страната и дори от Европейската конституция, от европейските закони. Европейските закони също не ни задължават да се ваксинираме“.

Румънският патриарх Даниил реагира остро на тези прояви. В публично заявление той отбеляза: „Искаме да ви информираме, че напоследък, особено при разрастването на пандемията, някои духовници се изказаха публично по въпроси от национален интерес със становища за или против ваксинацията, нарушавайки по този начин законовите разпоредби и синодните решения. Освен това някои архиереи са изказвали публично личните си възгледи едностранчиво, без каквито и да било консултации със своя митрополит или патриарх. Неотдавна такава проява имаше Негово Преосвещенство епископът на Гюргево Амвросий, който използва проповедта след св. Литургия, за да критикува яростно румънските обществени власти, особено президента на Румъния“. „Подобни несъгласувани позиции предизвикаха реакции в пресата, които навредиха на авторитета на Църквата и доведоха до молби и жалби на граждани, регистрирани в канцеларията на Св. Синод“, казва също патр. Даниил.

Междувременно все повече хора в Румъния решават да се ваксинират. Те варират между осемдесет и сто хиляди души дневно.

Източник: dveri.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal