20 години от възстановяването на Доростолска Митрополия. Поредно ново съслужение между български йерарси и руски митрополит от Украйна | VIDEO & СНИМКИ


10 октомври 2021

Днес бе кулминацията на тържествата, отбелязващи 20-годишнината от възстановяването на Богодаруваната Доростолска Митрополия. В Митрополитския Храм на Светите Апостоли Петър и Павел, гр. Силистра, беше отслужена Многоархиерейска Божествена Литургия.

Божествената Литургия беше възглавена от Високопреосвещения Доростолски Митрополит г-н Яков в съслужение с руския Митрополит в Белоцерковск и Богуслав г-н Августин (руско църковно противоканонично присъствие в Украйна) г-н Августин, Митрополит Киприан Старозагорски, Митрополит Григорий Врачански, Преосвещените Епископи на Тулча Висарион (Румънска Патриаршия), Евлогий „Адрианополски“, игумен на Рилския Монастир, Сионий Велички, игумен на Троянския и Бачковския монастири, Иеротей Агатополски, игумен на Поморийския Монастир и Викарий на Сливенския Митрополит Йоаникий, Архимандрит Васиан Змеев – настоятел на Руското подворие в София, Архимандрит Василий Савов – Протосингел на Негово Блаженство Българския Патриарх г-н г-н Неофит, Архимандрит Никанор, Протопрезвитер Добри Чаков – Протосингел на Доростолска Митрополия, протодякон Александър, духовници от Епархията и гости.

След Божествената Литургия г-н Йордан Христов, дългогодишен певец в Митрополитския Храм, беше провъзгласен за Протопсалт на Доростолска Митрополия.

Тържественото събитие уважиха г-жа Ели Тодорова, Областен управител на Област Силистра, г-н Тодор Тодоров кандидат за Народен представител.

Приветствия и поздравителни адреси изпратиха: Негово Блаженство Българският Патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Епископът на Слобозия и Кълараш Винченцо (Румънска Патриаршия), Областният управител на Област Силистра г-жа Ели Тодорова.

Руският Митрополит в Белоцеркосв Августин връчи на Митрополит Яков медал на Руска Епархия в Беллоцерковск, Украйна.

В края Негово Високопреосвещенство Доростолският Митрополит Яков сърдечно благодари на духовенството и на всички присъстващи, дошли от близко и далече. За молитвен спомен той подари на архиереите юбилейни панагии, а на духовниците – юбилейни кръстове.

След Божествената Литургия на гробовете на блаженопочиналите Доростолски Митрополити Амвросий и Иларион беше отслужен Трисагий.

Поздравителен адрес на Българския патриарх Неофит по повод годишнината от възстановяването на Доростолска епархия

ДО НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ДОРОСТОЛСКИЯ МИТРОПОЛИТ Я К О В

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО ЯКОВ!

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ ОТ ПРЕДЕЛИТЕ НА ДРЕВЛЕПРОСИЯЛАТА ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ,

С духовна радост и обич поздравяваме и приветстваме всички вас с изпълващото се през тази година второ десетилетие от възстановяването на каноническия статут на светата и богохранима Доростолска епархия. Сред събитията в най-новата история на Православната ни църква този акт се откроява като възкресяване на паметта ни за един от най-важните диоцези от нашето християнско минало. С почит и благодарност към Бога днес отново поменаваме всички известни нам славни архиереи на тази наша древна и толкова важна за историята ни епархия, заедно с всички просияли в святост Божии угодници в този богоспасаем диоцез. Прекланяме се пред тях и просим светите им молитви, та по тяхното небесно застъпничество Всеблагият Бог да благоволи и днес над освещения клир и църковното изпълнение в светата Доростолска епархия, за да може тя да възраства към още по-добри и богати плодове на своя духовен и църковен живот, на своята духовно-просветна и църковно-строителна дейност.

С особена любов и молитвена памет си спомняме днес и за първите Доростолски архиереи след решението за възстановяване на тази епархия, взето на Петия църковно-народен събор – Високопреосвещените митрополити Иларион и Амвросий, които бяха достойни продължители на славни предшественици и които сториха много за духовния и църковен живот тук. Техните имена завинаги ще останат записани със златни букви в паметта на Православната ни църква, защото в тяхно лице имахме духовници, верни на архипастирския си дълг, които се раздаваха докрай за поверения им Господен виноград.

Радваме се, че днес продължението на тяхното дело е в ръцете на един не по-малко достоен архиерей, който с много любов и архипастирска разсъдливост, с отдаденост на дълга и призванието си и съзнание за приемственост, уверено води светата Доростолска епархия към още по-голям възход, в единомислие и съработничество със своите събратя – архиереите от Светия Синод, в добро сътрудничество с местната държавна и общинска власт, обграден от любовта и доверието на освещения клир и Божия народ. На него и на цялото църковно изпълнение на Доростолската епархия – клир и миряни – всесърдечно желаем крепко здраве, апостолски дух и дръзновение и всяко добро от Господа.

Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

Честита и благословена годишнина!

НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Източник: dorostolskamitropolia.com

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal