Храмов празник в град Айтос. Архиерейска Божествена Литургия за Свети Димитрий Солунски | СНИМКИ


На 26 октомври 2021 г. с благословията на Негово Високопреосвещенство митрополит Сливенски Иоаникий православните християни отбелязаха празника на храм „Св. вмчк Димитрий Солунски – гр. Айтос, със света литургия, отслужена от Негово Преосвещенство епископ Агатополски Иеротей в съслужение със свещеници от Сливенска епархия.

Службата огласяше хора на храма. Присъства Председатилят на Общинският съвет г-н Кр. Енчев, много граждани и гости на града.

„Св. велкикомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун, баща му, управител на града, имал в дома си стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, обратно, ги покровителствал.

Император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Димитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни, хвърлили го в тъмница. Устроили тържество в цирка. Лий, прочут борец, приканил осъдените християни на борба и ги хвърлял там в падина върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да иде на борба – отишъл и захвърлил Лий в пропастта. Затуй по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий – прободен с копие в 306 година. „

След светата служба празненството продължи с литийно шествие до площад „Свобода“, където бе отслужен водосвет за здраве и благоденствие на жителите на града.

След завръщането на литията в Божия дом, пред храма бе осветен курбан, който бе раздаден на присъстващите.

Източник: aitos-church.info

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal