Хиротония на новия Митрополит на Тира Амфилохий | СНИМКИ

In other languages: EL


Ръкоположението (хиротонията) на новия Митрополит на Тира, Аморгос и островите г-н Амфилохий беше извършено тази сутрин в Митрополитския Храм Благовещение Богородично в Атина от Архиепископа на Атина Йероним II в съслужение с няколко митрополити.

Останалите архиереи от Йерархията съучастваха молитвено в богослужението. Както архиереите, така и вярващият народ съучаства в богослужението при стриктното спазване на всички необходими мерки срещу разпространението на коронавируса Covid-19.

Архиепископът на Атина Йероним призова Митрополита на Тира да се бори за запазването и спасяването на етоса (природата) на православната култура.

В речта си за ръкоположение, Митрополитът на Тира Амфилохий заяви: „Прославям името на единия Бог в Троица за високота чест, която ми предостави на мене недостойния… Бих искал да уверя всички, на първо място Вас Блаженейши, че толкова по-голям е трепетът сърцето и терзанието, които ме обземат пред отговорността, която днес ще поставите върху плещите ми чрез омофора, както и Божията любов и доверието на Неговата Църква“.

Архиепископ Йероним от своя страна заяви, че познава и си е сътрудничил в продължение на много години с Митрополит Амфилохий като е забелязал кротостта и добротата на характера му. Говорейки за местната Църква, по-конкретно имайки предвид Санторини, подчерта, че островът приема посетители от всички краища на земното кълбо и това води до това, че той е синоним на това, което наричаме глобализирана среда. „Гръцкият остров е най-застрашен от бича на хипертуризма. Това е островът, който не трябва да харчи пари за реклама. Рекламира се от самото си съществуване и от красотата си. Това обаче има последици за живота на постоянните жители и за околната среда“, отбеляза Архиепископ Йероним.

Той спомена и за забележителностите на острова, добавяйки, че „всичко, което привлича туристи само по себе си, не дава отговори на по-дълбоките екзистенциални проблеми на местните хора. Богатството не е синоним на щастие. Материалните блага сами по себе си не са достатъчни, за да предложат съществения смисъл на живота на живота на човешкото съществуване, но и без по-дълбока зрялост дезориентират“.

Той също така подчерта, че „вашето паство е изложено на други култури и манталитет. Това, разбира се, преди всичко не е нещо отрицателно. Елинизмът винаги е бил толерантен към различните култури и гостоприемен. Той имаше способността да живее с различните. Да уважава другия. Да разговаря с чужди култури“.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal