Начало » Новини » Светът » Хиротония на новия Митрополит на Полиани и Килкис Вартоломей | СНИМКИ

Хиротония на новия Митрополит на Полиани и Килкис Вартоломей | СНИМКИ

In other languages: EL


Ръкоположението (хиротонията) на новия Митрополит на Полиани и Килкис г-н Вартоломей беше извършено тази сутрин в Митрополитския Храм Благовещение Богородично в Атина от Архиепископа на Атина Йероним II в съслужение с няколко митрополити.

Останалите архиереи от Йерархията съучастваха молитвено в богослужението. Както архиереите, така и вярващият народ съучаства в богослужението при стриктното спазване на всички необходими мерки срещу разпространението на коронавируса Covid-19.

В речта си за ръкоположение Митрополитът на Килкис г-н Вартоломей подчерта: „Днес стоя в средата на Църквата, проявявайки послушание към призива на свещения псалмопевец „в средата църквата те прославям“. Поглеждам към славното минало, напоено с кръвта на безброй мъченици, която стича от Кръста Господен, съживявайки човешката история {..}. Представям си една просперираща Църква, отворена за всички, здрава и нетърпелива за диалог, да се учи от другия, да прегръща различните, да не се страхува да умре, защото знае, че ще се възроди още по-силна в мир и светлина Божии. Представям си една Църква, която осветява съществуването, дори когато човечеството се замества от силата на машината и арогантността, която носи материализмът. Мечтая за една Църква, която непрекъснато се развива, тъй като това, което остава статично, не участва в живота“. След това Негово Високопреосвещенство се позова на своето семейство и по-специално благодари на родителите си, като говори за духовните си търсения и за периода, когато е посетил и в крайна мсетка е останал в Света Гора в Скита на Малката Света Анна. В близост до Светия Старец отец Герасимос, химнографът на Великата Христова Църква и до отец Дионисиос.

От своя страна, Негово Блаженство Архиепископът на Атина и на цяла Гърция разказа за своето запознанство с Митрополита на Килкис Вартоломей, както и за неговото служение с Храм Преображение Господне в Плака, така и за синодалните комисии, в които е участвал.

Достоен! Άξιος!

Източник: ecclesia.gr

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal