Хиротония на новия Митрополит на Перистери Григорий (Папатомас) | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: EL


Ръкоположението (хиротонията) на новия Митрополит на Перистери проф. д-р Григорий (Папатомас) беше извършено тази сутрин в Митрополитския Храм Благовещение Богородично в Атина от Архиепископа на Атина Йероним II в съслужение с няколко митрополити.

Останалите архиереи от Йерархията съучастваха молитвено в богослужението. Както архиереите, така и вярващият народ съучаства в богослужението при стриктното спазване на всички необходими мерки срещу разпространението на коронавируса Covid-19.

На Божествената Литургия и хиротонията присъства министърът на образованието и вероизповеданията г-жа Ники Керамеос, министри, народни представители и общественици от целия политически спектър в Гърция.

Новият Митрополит на Перистери е преподавател в Каподистрийския университет на Атина и е добре познат в образователните и академичните среди.

В кратката си реч за ръкоположение, Митрополитът на Перистери г-н Григорий благодари на Архиепископа на Атина Йероним за подкрепата му, но на всички архиереи като подчерта, че към Свещеното тяло на Йерархията той декларира „Синодално послушание, което води със себе си превишаване на всяко мое лично предложение и включването му в съборността на Църквата и в окончателното съборно волеизявление на Свещеното тяло. От друга страна, тайнството на единството на Архиепископа на нашата Църква, като Първи по апостолско предание, ще бъде за мен отсега нататък компас в моето архиерейско служение“.

Източник: ecclesia.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal