Хиротония на новия Митрополит на Лангадас Платон | СНИМКИ

In other languages: EL


Архиепископът на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним II призова новия Митрополит на Лангадас, Лити и Рендини г-н Платон да предаде на народа на Македония вярата и любовта.

Тази сутрин в Митрополитския Храм Благовещение Богородично в Атина беше извършена хиротонията на новия Митрополит на Лангадас от Архиепископа на Атина Йероним със съучастието на няколко митрополита при спазването на епидемиологичните мерки.

Останалите архиереи от Йерархията съучастваха молитвено в богослужението. Както архиереите, така и вярващият народ съучаства в богослужението при стриктното спазване на всички необходими мерки срещу разпространението на коронавируса Covid-19.

В словото си за ръкоположение Митрополит Платон отбеляза, наред с други, се позова на проблемите на времето, които карат хората да разделят личностите. Той говори за трудното дело на пастирите на Църквата, но и за нуждите на хората, които са от различно естество. „Църквата е общество със своето любящо измерение. Нуждата от единия е и нуждата на другите. Болката на единия е болката на другия. Тежестта на единия е тежест на другия. Техните сълзи са и наши сълзи, тяхната радост е и наша радост“, заяви той, добавяйки, че „икономическата криза, емигрантския проблем, природните бедствия и неотдавнашната пандемия са изпитали нашата устойчивост“. Той също така подчерта, че както Архиепископът, така и всички архиереи на Църквата подкрепят хората в този труден период.

На друго място в своето слово той подчерта, че „в тази част на Македония ни призовават да продължим делото на моя предшественик. Да служим на Божия народ в нашата Македония“.

Преди да приключи словото си, той развълнуван благодари на онези, които са до него и го подкрепят, като специално спомена блаженопочившия си предшественик Митрополитът на Лангадас Йоан. Той благодари и на Архиепископ Йероним за оказаното доверие и подкрепа през всичките тези години.

В своето обръщението към него, Архиепископът на Атина спомена за развитието като клирик на новия митрополит и за неговия характер, като подчерта, че той има търпение, толерантност и не се интересува от различията. Той също така говори за духовното и социалното дело, което Негово Високопреосвещенство е развил и създал в Храма на Свети Димитриий в Амбелокипи, където е бил предстоятел до избора му за митрополит, а сега вече е призован да предаде вярата и любовта на народа на Македония.

Снимки: Христос Бонис

Източник: ecclesia.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal