Хиротония на новия Митрополит на Кастория Калиник | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: EL


Единството на Църквата е преди всичко“, отбеляза Негово Блаженство Архиепископът на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним II по време на епископската хиротония на новия Митрополит на Кастория, Ипертим и Екзарх на Горна Македония г-н Калиник.

Ръкоположението (хиротонията) на новия Митрополит на Кастория беше извършено тази сутрин в Митрополитския Храм Благовещение Богородично в Атина от Архиепископа на Атина Йероним II в съслужение с няколко митрополити.

Останалите архиереи от Йерархията съучастваха молитвено в богослужението. Както архиереите, така и вярващият народ съучаства в богослужението при стриктното спазване на всички необходими мерки срещу разпространението на коронавируса Covid-19.

В речта си за ръкоположение Митрополит Калиник, наред с други неща, се позова на делото на Архиепископа и на неговата любов към духовенството и народа като подчерта, че той ще помогне в борбата му за добрата слава на Църквата. Той също така, благодари на архиереитее, които го подкрепиха, но и на Високопреосвещения Митрополит на Навпакт г-н Йеротей, от когото е получил църковния дух и убеждения. Той разказа и за запознанството си със Свети Калиник, Епископ Едески, чието име носи, но и за обичания от всички негов предшественик блаженопочившият Митрополит на Кастория Серафим, чиетодело той ще продължи и развие.

В своя отговор на словото на Митрополит Калиник, Архиепископ Йероним се позова на блаженопочившите митрополити на Кастория Григорий и Серафим, както и за сътрудничеството си с тях, обръщайки се към новия митрополит с думите „днес идваш да се присъединиш към веригата на йерарсите по любов Божия и гласуването на архиереите“. Той също така говори за доброто сътрудничество, което има с Митрополита на Навпакт и Свети Власий, като отбеляза, че това му е дало възможност да се срещне с важни членове на Църквата. „От това сътрудничество се запознах с твоето смирение, работа и знания. Много качества, които твоето служение ще покаже в Митрополията на Кастория. Това ми даде куража да те предложа като подходящ за това място на пастирско служение“.

Снимки: Христос Бонис

Източник: ecclesia.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal