Увещание на Вселенския Патриарх Вартоломей към православните млади професионалисти в САЩ | СНИМКИ

In other languages: ENEL


Увещание на Вселенския Патриарх Вартоломей към православните млади професионалисти (предприемачи) в САЩ

26 октомври 2021 г.
Домакин – Архонт Номофилакс Райнс (Ираклис) Прибъс
Вашингтон, окръг Колумбия

Ваше Високопреосвещенство Архиепископ Елпидофор,

Уважаеми Архонт Райнс Прибъс,

Възлюбени чеда в Господа,

Благодарни сме на уважавания Архонт Номофилакс, чието кръщелно име е „Ираклис (Херакъл, Херкулес – Бел. прев.)“, за организирането на този повод, за да бъде с всички вас, това начинаещо поколение на лидери. Възхищаваме се на успеха ви в света на бизнеса, обществото и дори в политиката.

Като Вселенски Патриарх и служейки на Църквата на Престола на Свети Йоан Златоуст, Григорий Богослов и Фотий Велики за тези тридесет години – по-дълго, отколкото някои от вас са живели, ние натрупахме дълбочина и широчина опит, които никога не сме очаквали. Аз съм израснал на прекрасния остров Имврос, моето родно място. Ние дойдохме от малката местна общност на село Агии Теодори, за да служим на Вселенската Църква със смирение и именно към смирението ви призовавам днес, ταπεινοφροσύνη (тапинофросини – смирени).

Всички вие сте виждали по-голямата технологична промяна в периода на младия си живот, отколкото всички поколения човешки същества, които са дошли преди вас. Помислите си! Всички приемаме удобствата за даденост и ставаме нетърпеливи, когато телефоните и устройствата ни сякаш спират дори за наносекунда.

Вселенски Патриарх Вартоломей: Смирението държи краката ви на земята и ума ви на небесата

Във Фанар също така видяхме колко изгодна може да бъде технологията; скоростта и свободният поток на информация със сигурност имат своите приложения. Но може да има и разединяване, което идва от твърде много любов към собствената ни сила и недостатъчна връзка със силата на любовта.

Точно затова добродетелта на смирението е наистина най-силният съюзник, който можете да имате в хода на живота си. Както потвърждава един от великите отци пустинници, единствената добродетел на смирението е достатъчна, за да отвори портите на Рая. [*]

Ние знаем това, че Господ наистина се смири (принизи – Бел.прев.) , прие нашата природа и предаде Себе Си за живота на света. [†]

Затова, възлюбени духовни чеда:

Напълнете умовете и сърцата си със смирение. Не го възприемайте като самоунижение или ниско самочувствие. Това са психологически състояния, които зависят от нашето его. Вместо това се смирете; смирението държи краката ви на земята и ума ви на небесата. Тогава, когато постиженията на живота ви идват, вие ще ги видите в много по-голям контекст от индивидуалните ви усилия.

Ще ги видите като средство за по-голяма цел, която не зависи от пари или земни придобивки от какъвто и да е вид. Ще видите във вашите постижения как Господ ви е поставил в определена връзка, където вашите дарби могат да бъдат възвеличени, както е казал Господ: „тридесет, и шестдесет, и стократно.”[‡]

По-рано отбелязахме, че вашето поколение вече е видяло повече технологичен напредък от всички предишни поколения, но това е само началото. Цунамито от информация, която се готви за изтегляне през живота ви, дори ще изпревари това, което е било преди.

Затова препоръчвам на всеки един от вас да преследва мъдростта с цялото смирение. Мъдростта, София, е Бог Слово, нашият Господ Иисус Христос. Чрез смирението Мъдростта стана плът заради нас и чрез смирението нашата плът, която в крайна сметка е като тревата на полето и може да бъде пропита с Мъдрост свише.

Нека Господ да ви даде цялата Си благодат и изобилна любов, за да можете да търсите мъдрост в смирение и да станете представители на промяната в света, които водят до Царството Божие.

Нека Господ да ви благослови всички!


[*] Свети Йоан Лествичник, Лествица (Стълба на Божественото издигане), 23:12.

[†] Филипяни 2:6-11.

[‡] Марк 4:20.

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

Oct 26: Young Adult Professionals Reception

Източник: goarch.org

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal