Начало » Новини » Светът » Тост на Вселенския Патриарх по време на обяда, даден в негова чест в Капитолия | СНИМКИ

Тост на Вселенския Патриарх по време на обяда, даден в негова чест в Капитолия | СНИМКИ

In other languages: BG


Обяд в чест на Негово Всесветейшество,
организиран от многоуважаемата Нанси Пелоси,
председател на Камарата на представителите на САЩ

Капитолия – Зала Рейбърн

Вашингтон, окръг Колумбия

(26 октомври 2021 г.)


Г-жо председател,

Ваше Високопреосвещенство Архиепископ Елпидофор,

Уважаеми гости,

Г-жо председател, дълбоко се радваме, че днес сме гости на Вашата почитаема личност, особено в седалището на правителството на Съединените щати и в тази зала, посветена на паметта на вашия изтъкнат предшественик, Самюел Талиаферо Рейбърн.

Само преди малко споделихме спомени, които ни върнаха повече от двадесет години към деня, когато Конгресът на Съединените щати удостои нашата скромно личност със златен медал на Конгреса. Това признание, от такова величествено тяло, което сега ръководите с такава способност и умение, все още се пази от нас, което е едно от големите признания на сегашното наше тридесетгодишно Патриаршество.

Точно както вие пазите, в тези свещени зали на управление, ценностите на този забележителен документ – Конституцията на Съединените щати – Вселенската Константинополска Патриаршия пази същите ценности на конституционната рамка на Християнството, общите принципи на каноничното право, произтичащи от традицията на неразделната църква от първото хилядолетие.

И точно както вие отстоявате върховенството на закона и силите на беззаконието, ние също поддържаме за Православния свят правилния каноничен ред и традиция, срещу автократичните сили, които биха се стремели да доминират само чрез сурова власт.

И накрая, ние изразяваме нашето възхищение от Вашия ангажимент към екологичната справедливост и отговорност. През всичките години на нашето пребиваване на Апостолския Престол на Константинопол, ние непрестанно работихме за промяна на съзнанието и поведението към околната среда. Подобно на Вашия приятел, Далай Лама, както и на нашия брат Негово Светейшество Папа Франциск – с когото съвсем наскоро се срещнахме точно по този въпрос, сме ангажирани с преструктуриране на обществените ценности, за да защитим тази единствена планета, която всички споделяме, нашата Майка Земя.

Ето защо, госпожо председател, с благодарност към Вас относно вашето топло посрещане и Вашата изключителна служба на Америка и света, ние вдигаме нашата чаша във Ваша чест, призовавайки благословията на нашия Господ Иисус Христос върху Вас и върху уважаемите членове на Камарата на представителите на на Съединените щати.

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

Източник: goarch.org

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal