Начало » Новини » Светът » Тост на Вселенския Патриарх Вартоломей на обяда в негова чест, даден от семейство Псарос | СНИМКИ

Тост на Вселенския Патриарх Вартоломей на обяда в негова чест, даден от семейство Псарос | СНИМКИ

In other languages: EN – EL


Тост на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей на обяда в негова чест, даден от семейство Псарос

27 октомври 2021 г

Православен Храм на Вси Светии
Уиртън, Западна Вирджиния

***

Ваше Високопреосвещенство Архиепископ Елпидофор на Америка,

Ваше Високопреосвещенство Митрополит Сава,

Възлюбени членове на семейство Псарос,

Скъпи приятели,

И двамата сме развълнувани и впечатлени днес от вашето гостоприемство и искаме да изразим нашата благодарност към Майкъл и Робин Псарос и цялото им семейство за щедрото гостоприемство за нас и нашата делегация.

Общението на трапезата, където се разчупва хлябът и се случват тържествата на живота, трябва да напомня на всички ни, че в сърцето на нашата християнска вяра лежи κοινωνία (кинония: общение, причащение – Бел. прев.). Ние участваме в общата трапеза като знак за нашата обща човешка природа и общата ни съдба в Христа.

Това чувство за солидарност един с друго липсва в голяма част от днешната поляризираща реч и поведение – дори в Църквата. Ние сме призовани постоянно да изграждаме мостове един към друг чрез диалог и преживявания като този, да работим заедно и да издигаме тези мостове, за да станем стълби към по-висшата реалност на Божествения живот.

Така че днес, ние изграждаме нашите мостове – чрез разговор, чрез споделяне и чрез вашето авраамово гостоприемство. Нека мъдро си припомним, че Авраам нагости Трите ангела, които ни дадоха да надникнем още преди Моисей и пророците за Светата и Животворяща Троица.

Такава щедрост е достойна за този град Уиртън, който има силата на стоманата като гръбнак и независимо от дължината на годините или разстоянието в мили, ние виждаме тези железни ценности във вашите очи и в сърцата ви.

Затова с голяма признателност вдигаме чашата си във Ваша чест като ви поздравяваме както и всички възлюбени вярващи тук с любовта на Бог Отец, благодатта на Бог Син и общението на Бога Дух Светий.

Амин.

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

Източник: goarch.org

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal