Начало » Новини » Светът » Среща на православната младеж на Бенелюкс с йеромонах Теофилос от Монастира Пантократор (OJB-JOB)

Среща на православната младеж на Бенелюкс с йеромонах Теофилос от Монастира Пантократор (OJB-JOB)

In other languages: NL – EL – FR EN


Между 1 и 3 октомври 2021 г. в Де Клюис – Зинт Йорис Веерт (Льовен – Белгия), 70 православни младежи и девойки, на възраст от 15 до 30 години от дванадесет различни националности и принадлежащи към различни енории на Митрополията на Белгия и Екзархия на Нидерландия и Люксембург, се срещнаха както всяка година от 1979 г. насам. Тази среща е известна като Ден на православната младеж на Бенелюкс. Темата на срещата беше „Призванията в християнския живот“ с гост и главен лектор йеромонах Теофилос от Монастира Пантократор (Света Гора).

Срещата беше оживена от дискусии, обща молитва, изповед, споделяне, разходки, готвене и други дейности, предложени от младите хора. Привилегировани начини да задълбочат и споделят своята вяра и своя православен опит!

Конференцията на отец Теофилос беше съсредоточена върху приемането на призива, който Бог отправя към всеки един в дълбочината на неговото сърце и който не може да бъде препятстван от свят, който иска да живее все повече и повече без Бога.

Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Белгия и Екзарх на Нидерландия и Люксембург г-н Атинагор присъства на конференцията. Той изрази своята благодарност за присъствието и посланието на йеромонах Теофилос, като настоя за духовното значение на идването на монах от Света Гора, за да се срещне с православните младежи и девойки от Бенилюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург – Бел. прев.) и да ги укрепи в духовния им път. Митрополит Атинагор насърчи младите хора да задават въпроси и да разговарят с отец Теофилос както и онези, които биха искали да се изповядат, тъй като покаянието е съществен елемент от християнския живот.

Младите хора взеха думата по време на 3 семинара, организирани на различни езици: френски, нидерландски и гръцки. Диалогът с ораторите, йеромонах Теофилос от Пантократор, протойерей Доминик Вербеке и Архимандрит Филаделфос Кафалис даде възможност на младите хора да се изявят. Дискусиите бяха съсредоточени върху конкретните аспекти на християнския живот в днешния свят.

Богослуженията бяха силни моменти на благодарност и обща молитва. Възкресната Вечерня, Утреня и Божествената Литургия бяха отслужени от отец Теофилос, отец Констандинос Кенанидис и отец Чиприан Попеску. Многоезичният младежки хор под ръководството на отец Андониос Тарлизос участва активно в богослуженията, придавайки художественост и духовно измерение на общите молитви.

Красотата на срещата беше подобрена и от активното участие на младите хора в приготвянето на ястия заедно с презвитерите Сара и Петрула, които великолепно изпълниха тази задача.

В края на срещата отец Теофил благодари на младите хора за присъствието им, уверявайки ги, че „да имаш Христос в сърцето си е единственият начин да продължиш търсенето на собственото си призвание“.

Източник: orthodoxia.be

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal