Начало » Новини » Светът » Среща на Папа Франциск с президента на САЩ Джо Байдън | VIDEO & СНИМКИ

Среща на Папа Франциск с президента на САЩ Джо Байдън | VIDEO & СНИМКИ

Президентът Джо Байдън, който пристигна в Италия през нощта, за да участва в G20 в Рим, пристигна във Ватикана за аудиенция с Франциск. Това е първата среща в ролята на президент, в миналото Байдън вече поздравяваше папата три пъти.

EN


Американският лидер бе придружен от съпругата си Джил и официална делегация, включваща държавния секретар Антони Блинкен. По време на срещата,  преминала  при закрити врати в Апостолическата библиотека, двамата лидери потвърдиха общият ангажимент за борба срещу пандемията и за защитата на планетата, със специално внимание към международните събития в светлината на Г-20.

Това е първата среща на Байдън с папата в качеството на президент, тъй като в миналото той се е срещал три  пъти с него. Разговорът между папа Франциск и Джо Байдън – вторият католически президент след Джон Фицджералд Кенеди– продължи около 75 минути, най-дългият досега между папа и един президент на САЩ, тъй като надхвърля частната среща през 2014 г. с тогавашния президент Барак Обама, която продължи 50 минути.

„Сърдечните разговори бяха съсредоточени върху общия ангажимент за защита и грижа за планетата, здравната ситуация и борбата с пандемията Covid-19, както и въпроса за бежанци и помощ за мигрант – информира нотата на Ватиканския пресцентър. Беше засегната и темата за защитата на правата на човека, включително правото на свобода на религията и съвестта. Разговорите позволиха обмен на мнения по някои актуални въпроси в международния контекст, както и предстоящата среща на върха на Г-20 в Рим и насърчаването на световния мир чрез политически преговори“.

В изявление на Белия дом, разпространено малко след напускането на Байдън от Ватикана, се казва, че президентът на САЩ е „благодарил на Негово Светейшество за подкрепата му за бедните и за страдащите от глад, война и преследване в света“. Байдън изразява „високата си оценка на лидерството на папа Франциск в борбата с климатичната криза, както и неговия ангажимент да гарантира края на пандемията за всички чрез споделяне на ваксини и справедливо глобално икономическо възстановяване“.

Аудиенцията завърши с традиционната размяна на дарове и поздравления към десетчленната делегация, включваща държавния секретар Антони Блинкен и съветника по сигурността на Белия дом Джейк Съливан. След разговора с папа Франциск, Байдън се срещна с държавния ватикански секретар кард. Пиетро Паролин и секретаря за Отношенията с държавите монсеньор Пол Ричард Галахър.

Джо Байдън е третият президент на Съединените щати, приет във Ватикана от папа Франциск, след Барак Обама през 2014 г. и Доналд Тръмп през 2017 г.

Посещението е част от интензивната дипломатическа програма на Джо Байдън, която включва срещи с италианския президент Серджо Матарела и премиера Марио Драги, както и с френския президент Еманюел Макрон във френското посолство при Светия престол, няколко седмици след френско-американската дипломатическа криза, свързана с продажбата на подводници на Австралия. След това президентът на Съединените щати ще присъства на G20 този уикенд, след което ще пътува до Глазгоу за COP26.

Източник: vaticannews.va

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal