Начало » Новини » Светът » Среща на Международната комисия за диалог с Англиканската Църква в Йерапетра, Крит | СНИМКИ

Среща на Международната комисия за диалог с Англиканската Църква в Йерапетра, Крит | СНИМКИ

In other languages: EL


На 18 – 23 октомври 2021 г., в централен хотел в гр. Йерапетра, Крит се състоя след двегодишно прекъсване срещата на Редакционната колегия на Международната комисия за богословски диалог на православните и англиканите.

На срещата присъстваха Митрополитът на Белгия г-н Атинагор, православен председател на Комисията (Вселенска Патриаршия), Протопрезвитер Георгиос Драгас (Йерусалимска Патриаршия), професор Богдан Лувартич (Патриаршия на Сърбия), професор Нейтън Хоп (Църква на Албания) и православният секретар Проторезвитер Христос Христакис. От Англиканската Църква участваха Архиепископ Ричард Кларк, англикански председател, Епископ Норич Греъм и клириците Алисън Джойс, Сара Роуланд Джоунс, Нийл Уайгърс и англиканският секретар Уилям Адам.

Комисията изготви следващия текст за евтаназията и края на живота и подготви този текст за следващата пленарна сесия. Също така, Комисията започна да проучва и следните въпроси: за донорството и трансплантацията на органи и за брака.

Комицията беше топло посрещната от Високопреосвещения Митрополит на Йерапитни и Сития г-н Кирил и изказва благодарност на Негово Високопреосвещенство и неговите сътрудници и особено на неговия Протосингел Архимандрит Амвросиос Скарвелис.

Членовете на Комисията посетиха Свещената Патриаршескаи Ставропигиална Обител Богородица Акротириани и Свети Йоан Богослов Топлу Сития. Там обядваха и бяха разведени от Игумена на монастира Архимандрит Амвросий и зам.-игумена Архимандрит Филотей. Те разгледаха и църковния музей на монастира и се удивиха от значимите експонати от богатата му история.

Следващата среща на пленарната сесия на този диалог, според волята Божия, ще се проведе в Свещения Монастир Успение Богородично в Пендели (Атина) през октомври 2022 г.

Източник: orthodoxia.be

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal