Среща на Вселенския Патриарх Вартоломей с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен | VIDEO & СНИМКИ (обновено)

In other languages: ELEN UA


Днес на 25 октомври 2021 г., Вселеленският Патриарх Вартоломей се срещна с държавния секретар на САЩ г-н Антъни Блинкен.

Съединените щати твърдо отстояват принципа на религиозната свобода“, каза Блинкен, когато се срещна с Всленския Патриарх.

Патриарх Вартоломей изрази благодарност за подкрепата на САЩ към Вселенската Патриаршия и „нейните идеи и ценности, които се опитваме да защитим, борейки се в същото време да оцелеем в нашия исторически град Константинопол (Истанбул)“.

Негово Всесветейшество информира държавния секретар Блинкен за различни въпроси, които вълнуват православните християни в Съединените щати и по целия свят, както и за визията и служението на Вселенската Патриаршия за насърчаване на междурелигиозния диалог и екологичната осведоменост.

По-специално, Вселенският Патриарх изрази загриженост относно тежкото положение на християните в Близкия изток и Северна Африка, като изрази надеждата си за стабилност и религиозна свобода в региона. Той също така обърна внимание на спешната необходимост от незабавни политически действия в отговор на климатичната криза, като подчерта отговорността на всички лидери да изпълнят обещанията си за справяне с изменението на климата.

Накрая, той подчерта жизненоважното значение на междурелигиозното сътрудничество между всички религиозни лидери в името на взаимната толерантност и мирното съвместно съществуване по целия свят.

В изявление говорителят на Архиепископията на Америка за медиите Протопрезвитер д-р Йоанис (Джон) Хрисавгис отбеляза: „Вселенският Патриарх и държавният секретар проведоха разширена и продуктивна дискусия по редица въпроси. Негово Всесветейшество изрази загриженост относно тежкото положение на християните в Близкия изток и Северна Африка, обърна се към спешната необходимост от подходящи политически действия в отговор на климатичната криза и подчерта ролята на междурелигиозния диалог за взаимна толерантност и мирно съвместно съществуване”.

Антъни Блинкен „потвърди, че повторното отваряне на семинарията Халки остава постоянен приоритет за САЩ“ според обобщението на говорителя на Държавния департамент г-н Нед Прайс.

„Те обсъдиха ангажимента на САЩ да подкрепят религиозната свобода по света и възможностите за работа с православната християнска общност по целия свят, по въпроси от общ интерес, както и с религиозните малцинства в Турция и региона“, каза Прайс.

Блинкен също така похвали „забележителното лидерство“, което Вселенският Патриарх Вартоломей, понякога известен като „зеления Патриарх“, демонстрира в своите призиви за решения на климатичната криза по света.

Вселенският Патриарх повтори и пред г-н Блинкен, че ще се присъедини към папа Франциск и лидерите на други големи религии по света, за да призове световната общност да улесни ваксинациите срещу COVID-19 за света, особено за бедните страни.

Според информацията, Негово Всесветейшество се е срещнал и с президента Джо Байдън при закрити врата малко след срещата с държавния секретар Антъни Блинкен.

Американските медии припомнят, че администрацията на Байдън има нестабилни отношения с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който миналата седмица заплаши да експулсира посланиците на САЩ и на други западни страни заради изявление за правата на човека.

Припомняме също, че бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео при последното си международно пътуване посети Истанбул и по-конкретно за да се срещне с Вселенския Вартоломей, пренебрегвайки турските високопоставени служетели.

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal