Среща на Атинския Архиепископ с председателя на сръбския парламент. Дачич: „Тук се чувстваме като у дома си, защото гърците са наши братя“ | СНИМКИ

In other languages: ELEN


Днес сутринта Архиепископът на Атина Йероним имаше среща с председателя на Парламента на Република Сърбия Ивица Дачич.

Негово Блаженство приветства Дачич и неговата свита, като се позова на общите неща между гръцкия и сръбския народи. По-конкретно, Йероним каза, че „Православната вяра ни обединява“.

Архиепископът говори за доброто сътрудничество, което съществува на всички нива от двете страни, и пожела на председателя сили в работата му.

Дачич благодари на Негово Блаженство за приема и говори за близостта между двата народа.

„Тук се чувстваме като у дома си, защото гърците са наши братя“ – отбеляза високопоставеният гост.

Той подчерта, че на гръцката територия има два свещени паметника за сърбите – единият е Монастирът Хиландар на Света Гора, а вторият е Синята гробница на о-в Керкира, където са погребани хиляди сръбски войници по време на Първата световна война.

Дачич говори и за проблемите, които съществуват днес, като например въпроса за Косово. Той заяви, че сръбският народ подкрепя гърците и го прави от времето на Османската империя, като подчерта, че „можете да разчитате на сърбите като на истински приятели“.

Архиепископ Йероним каза, че разделението между Сърбия и Косово го притеснява.

Дачич също така се позова на ковид пандемията и ковид кризата, изразявайки надежда, че с Божията помощ всичко ще бъде преодоляно.

Източник: ecclesia.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal