Начало » Новини » Светът » Слово на Вселенския Патриарх в Храма на Вси Светии в Уиртън, Западна Вирджиния – Доксология | VIDEO & СНИМКИ

Слово на Вселенския Патриарх в Храма на Вси Светии в Уиртън, Западна Вирджиния – Доксология | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: EN EL


Слово на Негово Всеветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей в Храма на Вси Светии в Уиртън, щата Западна Вирджиния по време на чинопоследованието по посрещането му – Доксология

27 октомври 2021 г

Доксология,
Православен Храм на Вси Светии,
Уиртън, Западна Вирджиния

Ваше Високопреосвещенство Архиепископ Елпидофор на Америка,

Ваше Високопреосвещенство Митрополит Сава,

Уважаеми духовници и вярващи,

Възлюбени чеда в Господа,

Днес ние сме дълбоко развълнувани, че за първи път сме в Западна Вирджиния и в тази славна църква на Вси Светии в Уиртън. С голямо задоволство отбелязваме, че нашият вечнопаметен предшественик на Престола на Йоан Златоуст – Вселенският Патриарх Атинагор, положи крайъгълния камък на този Храм, когато беше Архиепископ на Америка, в 1947-мо лето Господне.

През многото десетилетия на своето съществуване тази общност е дала на Църквата силна и жизнена поредица от водачи и истински служители на мисията на нашия Господ Иисус Христос. Не на последно място сред тях са членовете на семейство Псарос, но ние празнуваме всички онези, които излязоха от Уиртън със стомана в душите си за каузата на Църквата.

Има нещо в историята на тази общност и нейната връзка със стоманодобивните заводи, които някога са процъфтявали на това място. Въпреки че тази индустрия намаля, решителността и силата на духа на вярващите на Вси Светии изглежда станаха още по-твърди. Тук, в Уиртън – известно име в Америка, всеки знае неговите асоциации – гръкоправославният народ се държи здраво за своята вяра и традиции.

Всички почетохте паметта на вашите предци, които имигрираха тук, за да бъдат част от индустриалната революция от началото на ХХ век. Сега, сто години по-късно, вие сте постоянни в своята отдаденост към вярата и семейството, към практикуването на нашата свята православна християнска вяра и на елинското (гръцкото) наследство, което обикновените мъже и жени донесоха в този регион.

Тук, в Западна Вирджиния, традицията на християнския Изток е намерила дом и храм, в който да извършва чистото преклонение и Божественаа Литургия. Всички трябва да се гордеете с постиженията си, защото вие, синовете и дъщерите на Вселенския Престол, проявявате силата си и връзките си с вашата Константинополска Майка Църква.

Като Вселенски Патриарх, когато виждаме вашата преданост и отдаденост, получаваме още повече θάρρος (смелост) и насърчение да продължим нашия курс. Ние провеждаме тази надпревара на служба и служение към Свещения Престол на Свети Андрей в продължение на тридесет години. И ние черпим кураж от думите на Свети Апостол Павел „не напразно тичахме и не напразно се трудихме”.

Особено когато гледаме вашите блестящи лица и децата на вашите деца, събрани наоколо в този великолепен храм, ние чувстваме, както се пее в химните на Църквата:

„Като гледаш децата на децата си като фиданки около трапезата си, радвай се и се радвай, Първосвещениче, и ги принеси на Христос Главния Пастир!”

Затова с радостно сърце предлагаме цялата тази скъпоценна общност на Всички Светии на Великия Пастир на овците, нашия Господ Иисус Христос, призовавайки за вас и всички вярващи, Неговата изобилна благодат и безкрайна милост. Амин.

В края на своето слово, Негово Всесветейшество отслужи Трисагий за упокоение на душата на своя приятел, събрат в Христа, млечен брат, състудент и много близък до него блаженопочивш бивш Митрополит на Питсбърг Сава. Тъй като неговият гроб се намира много далече от Уиртън, според думите на Митрополита на Питсбърг Сава, Негово Всесветейшество отслужи Трисагий в Храма на Вси Светии.

Бог да го прости! Царство му небесно!

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

#AllSaintsLiveService

Apostolic Visit of His All-Holiness Patriarch Bartholomew – October 27, 2021001 08

Posted by All Saints Greek Orthodox Church – Weirton, WV on Wednesday, October 27, 2021
Oct 27: All Saints Greek Orthodox Church in Weirton, WV

Източник: goarch.org

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal