Силно земетресение от 6,3 по Рихтер разлюля Крит. Има разрушен храм | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: EL


Днес на 12 октомври 2021, силно земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер беше регистрирано в 12:24 ч., с епицентър на 23 км източно от Закрос, област Ласити на о-в Крит и с дълбочина 8,2 км, според информацията на Геодинамичния институт в Атина. Епицентърът му е в Либийско море, югоизточно от Йерапетра и Закрос.

Местните медии съобщават, че земетресението е било продължително, предизвиквайки силно безпокойство у жителите на Крит и съседните острови Карпатос, Касос и Родос. Според Евро-средиземноморският институт магнитутът е бил 6,4 по Рихтер. В 12:36 не е имало друго земетресение от 4 по Рихтер със същия епицентър.

В този момент е отчетно земетресение от 4,5 по Рихтер с епицентър 9 км северозападно от о-в Карпатос на дълбочина 12,5 км.

Сеизмологът проф. Евтимиос Лекас съобщи, че днешното земетресение с магнитут 6,3 по скалата на Рихтер и с епицентър 23 км източно от Закрос няма никаква връзка със силното земетресение от 5,8 по Рихтер от 27 септември 2021 г., което удари Аркалохори. Той заяви, че двете земетресения са с различен епицентър и сеизмологичен район.

Той заяви също, че днешното силно земетресение е било повърхностно и с плитка дълбочина от 8,5 км, но е усетено изключително силно по целия остров Крит и островите от групата на Додеканиса. Днешното земетресение е на разстояние от 80 км от Аркалохори.

Земетресението, което беше силно усетено и с голяма продължителност, нанесе щети на магазини и сгради в Ксирокамбос, което се вижда от снимките и видеата. Председателят на местната общност на Зирос г-жа Александра Папатанасаки съобщава, че има скални свлачища в различни части на района около Ксирокамбос.

От министерството на климатична криза и гражданската защита съобщиха, че са активизирали плана за действие в сеизмични райони. Още в първия момент са се активизирали силите на гражданска защита за справяне с последиците от земетресението, а III-то Специализирано звено за управление на бедствията на пожарната е в повишена готовност, както и всички сили в района на Префектура Крит.

Гръцката полиция патрулира по земя и по въздух в югоизточната част на о-в Крит за локализиране напострадали хора и разрушени сгради, с цел да се окаже незабавна и адекватна помощ на пострадалите. Бреговата охрана също е в повишена готовност в крайбрежната зона за възможност от образуване на цунами.

От информацията досега се съобщава само за малки свлачища в някои части от пътната мрежа на Сития, както и че малкият Храм на Свети Николай в Ксерокамбос е напълно разрушен от земетресението. Няма информация за пострадали вярващи в храма или служители. Разрушеният храм и повечето щети от земетресението се намират в диоцеза на Митрополията на Йерапитни и Сития. Оттам към този момент, не съобщават за материални щети по други храмове, монастири и паралкиси.

Την ώρα του σεισμού στην Σητεία ….

Posted by Sitia on line on Tuesday, October 12, 2021

Σητεία πρίν λίγο

Posted by Sitia on line on Tuesday, October 12, 2021

Източник: orthodoxianewsagency.gr, cretalive.gr & orthodoxtimes.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal