Свещеник от Варненска Митрополия с позорни изказвания за ковид маските


Все повече и повече продължават да се срещат уродливите явления сред клира на Българската Патриаршия – русофилия, антиваксърство, антимаскърство, конспиративност, религиозно невежество и неграмотност. Това говори за сериозен проблем в Българската Православна Църква, с който митрополитите по никакъв начин не се борят. Не се виждат дори и опити за някаква борба с тези явления.

Ето го и поредният пресен случай.

За пореден път български духовник прави позорни изказвания или за коронавируса, или за ковид ваксините, или за ковид маските, или за ковид ограниченията. И ако довчера такива позорни изказвания се чуваха най-често от Сливенска Митрополия, където обитават двамата мъже в раса Евгений и Силвестър Янакиеви, днес те идват и от Варненска Митрополия, за чийто Митрополит г-н Йоан всички знаем, че подкрепя ковид ваксинацията, мерките и всички разумни решения, които се предлагат от лекарите и въвеждат от властите за борба с коронавирусната зараза.

Дори самия Митрополит Йоан много често може да го срещнете да служи с маска на лицето си, а когато ходи на срещи – почти няма да го видите без маска. Духовници на Митрополит Йоан, по време на богослужения със своя архипастир, също повечето пъти носят маски.

Може да се уверите от снимките по-долу!

По-конкретно, на 8 октомври 2021 отец Бисер Христов от град Търговище (според информацията ни служи в Храм Успение Богородично, Търговище) публикува на стената си във Facebook следната лично негова позиция като клирик:

„Много ми е пресъмнително носенето на маски! На всички, даже на медиците и разбиращите, им е ясно, че ползата е едва около 20 %!!! Вредата, мисля, много в повече! Тук въпросът, според мен, не е медицински, а психологически! Нещо, като при талибаните – збули жена си и тя си е само твоя! Ама, цял свят „забулен“! И кой е „господарят’? Нима носенето на маски спря епидемията? Колко „вълни“ вече, мисля 4, а полза никаква! Маскирането е един вид „белег“ – на покорство, пред каквото и да е! За талибаните – пред мъжете! За нас сега – пред нещо по-голямо? Кои са се маскирали на времето? Престъпниците и Зоро! Добре бе „СИЛНИТЕ“, правете си вашето, ама само не ни скривайте лицата – те са „образ Божий“!“

Надяваме се, че Високопреосвещеният Митрополит на Варна г-н Йоан ще предприеме мерки относно изказването на неговия клирик, който най-безсъвестно и безотговорно заблуждава своите енориаши и фейсбук последователи със своите антимаскърски възгледи и позиции.

В Гърция подобни свещеници биват аргосвани или низвергнати от сан, заради това, че със своето антиковид поведение подкрепят пренасянето на заразата и умирането от коронавирус на своите ближни, или вкратце: учат не на отговорност и любов, а на антихуманност и братоубийство.

Нужна е сериозна богословска преквалификация на клира на БПЦ.

Важно е да припомним, какво каза Игуменът на Монастира Ватопед Архимандрит Ефрем за подобни духовници, които изказват невярна ковид информация, и по този начин заблуждават вярващите със своите погрешни виждания. Старецът Ефрем каза: „Това е грешка. По-добре, ако някой има противоположна позиция – да я запази за себе си. Трябва да се доверим на учените. Това е за наше добро, за доброто на семействата ни, на обществото ни. Дори и Световната здравна организация заяви категорично, че нищо не се крие във ваксината, нищо не е сложено в нея, ембриони, клетки и пр. Това (мнението на антиваксърите – Бел. ред.) не е вярно, и е несериозно.“

Припомняме, че един от последните починали от коронавирус клирици на Българската Патриаршия – отец Стефан Паликаров – по същия начин отричаше коронавируса, ваксините, мерките, маските. Той до последно не желаеше да се ваксинира. И за съжаление, не само на себе си навреди със своята физическа смърт, но и на семейството си.

Така че от Doxologia Infonews призоваваме духовниците да бъдат отговорни и да внимават какво говорят и пишат по въпросите за здравето!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal