Само осем митрополити от Еладската Църква не са ваксинирани. Посланието на Архиепископ Йероним към антиваксърите в раса | VIDEO

In other languages: EL


Само осем от митрополитите на Еладската Църква не са се ваксинирали все още с ковид ваксина, предаде vimaorthodoxias.gr.

Според информацията, 60-65% са клириците в Северна Гърция, които са си поставили ваксина срещу COVID-19, а в Южна Гърция те са до 90%.

Съобщава се също, че броят на ваксинираните монаси и монахини е нисък, както и на монасите от Света Гора.

На 10 октомври 2021, по време на хиротонията на Митрополита на Кастория Калиник, Атинският Архиепископ Йероним отправи критика към онези йерарси, които нямат послушание към Синода, които са непоклатими в убежденията си за ваксините и коронавируса, и които се самоизолират в рамките на самата Църква. Йероним намекна за оставка на онези, които не са съгласни с решенията на Църквата.

По-конкретно, Негово Блаженство заяви следното: „Този, който не е съгласен и не иска да следва линията на Църквата, на Свещения Синод, идва и казва: „Това, което казвам, са моите убеждения, но съм длъжен да проявя послушание към Църквата и затова се ограждам със стена, въз основа на която няма да имам общение с останалите клирици (ще се самоизолирам от останалите – Бел. прев.)“1. Вярвам, че ти никога няма да ни поставяш пред такава трудност. Единството на Църквата е над всичко, защото това единство подкрепя истинската вяра.“

За сравнение, според официалната и неофициалната информация, в Българската Патриаршия има само един ваксиниран срещу ковид епископ, и това е Тивериополският Тихон. Няма нито официална, нито неофициална информация за друг ваксиниран висш български духовник, освен Тихон.

Що се касае до клириците в България, според неофициална информация, процентът на ваксинираните е минимален, особено като се вземе предвид факта, че масово българските духовници са антиваксъри и отричат съществуването на ковид пандемията. Не са пет или десет случаите на антиковид изказвания от страна на български клирици.


1 Такъв тип хора се мислят за велики и над Църквата, и считат, че по този начин ще бранят Църквата и вярата от останалите клирици и вярващи, които са в Църквата и които според първите са се заблудили и поддали на злото. С други думи, такъв тип хора не искат да напуснат Църквата, макар че не са съгласни с нейните решения, но искат да бъдат в Църквата и вътре в нея да се самоизолират. Това уродливо явление е неприемливо за Църквата. И в този смисъл е изказването на Архиепископ Йероним.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal