РПЦ шантажира предстоятелите относно признаването на ПЦУ, каза Митрополит Епифаний | VIDEO

In other languages: UA


В интервю за DetectorUA, Киевският Митрополит Епифаний заяви, че Московската Патриаршия шантажира всеки, който е признал или се готви да признае автокефалията на Православната Църква на Украйна.

Като пример той посочи негативната реакция на Москва спрямо съвместното богослужение на Митрополит Епифаний с Александрийския Патриарх Теодор II на о-в Имврос през август 2021. Синодът на Кирил Гундяев осъди Александрийския Патриарх и заяви, че ще приема клирици, които не са съгласни с решенията на александрийския предстоятел.

Митрополит Епифаний каза, че нищо няма да попречи на ПЦУ да влиза в нови съслужения.

„Вече съслужихме с Александрийския Патриарх, който е втори по чест след Вселенския Патриарх. Ще съслужим и с други предстоятели, които са се присъединили и ще се присъединяват към признаването на автокефалията на ПЦУ.“

Епифаний не спомена с кои конкретно ще съслужи, за да не дава повод на Москва да задейства своите зли сили срещу Православната Църква, мира и порядъка в нея.

Негово Блаженство сподели, че предстоятели, които са признали ПЦУ, са го информирали за противопоставянето на РПЦ.

Митрополит Епифаний постави под въпрос изказването на Москва, че ще приема александрийски клирици, които не са съгласни с Теодор II.

Както Предстоятелят заяви, „не ми е известно въобще да съществуват такива клирици. Това си е чист шантаж.“

Освен всичко, Киевският Митрополит каза, че е поканил Александрийския Патриарх да посети Украйна.

Източник: risu.ua

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal