Първо официално честване на празника Синаксис на всички Светии Лекари във Фанар | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: EL


На 17 октомври 2021 г. Светата Православна Католическа Църква почете за първи път приноса на медицинската наука за човечеството след приетото решение на Вселенската Патриаршия за Синаксиса (Събора) на всички Светии Лекари.

В Патриаршеския Храм на Свети Георги във Фанар за първи път се отпразнува Синаксиса на всички Светии Лекари, за който беше издадена съответната Патриаршеска Енциклика. Беше отслужена Божествена Литургия с хоростасия на Високопреосвещения Митрополит на Иконион г-н Теоклит. Съмолитвено участие взе и Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей от Свещения Олтар.

Posted by Ecumenical Patriarchate on Saturday, October 16, 2021

В края на богослужението, той отправи слова на любов към черкуващите се вярващи, фокусирайки се върху приноса на лекарите през периода на пандемията от коронавирус.

Вселенският Патриарх след това награди с офикия Протопрезвитер на Вселенския Престол отец Ставрос Кофинас, координатор на Мрежата на Вселенската Патриаршия за пастирското служение в сферата на здравеопазването.

Удостоеният с офикия отец Ставрос Кофинас е роден и израсъл в САЩ. След богословското си образование е защитил докторантура по клинична психотерапия и пастирска психиатрична грижа. Живее в Гърция от 1976 г. А от 1996 г. служи в Монастира на Преподобни Мелетий в планината Китерон (Митрополия на Мегара и Саламина). Той има огромен и богат опит като психотерапевт и се занимава с въпросите, които са свързани с пастирската грижа. Организирал е редица семинари по тези специфични за пастирството въпроси. Едновременно с това той е известен и с множеството си книги и трудове в областта на психологията и пастирската грижа.

Припомняме, че Светият и Свещен Синод на Майката Църква реши да установи неделята, най-близка до 17 и 18 октомври всяка година, когато се отбелязват Съборите на Светите Безсребреници и на Светия Апостол и Евангелист Лука Лекаря (Лечителя) като общ празник „Синаксис на всички Светии Лекари (или Лекари Светии)“. На този ден „Светата Православна Католическа Църква ще почете целия принос медицинската наука и на нейните лечители към цялото човечество“.

В Енцикликата, издадена във връзка с празника, Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх подчерта значението на лекарите, медицинските сестри и лечителите специалисти както и причините да бъдат почитани от Църквата.

Снимки: Yani Kayakoparan

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal