Начало » Новини » България » Продължава болният култ към Свети Ефрем Нови, инспириран от скандалния журналист и бизнесмен със светци, икони, книжки и филмчета – Ангел Бончев | СНИМКИ

Продължава болният култ към Свети Ефрем Нови, инспириран от скандалния журналист и бизнесмен със светци, икони, книжки и филмчета – Ангел Бончев | СНИМКИ


Параклис в чест на Свети Ефрем Нови е бил издигнат и осветен в свищовското село Хаджидимитрово, Великотърновска Митрополия.

Според информацията на novinata.bg, освещаването е било извършено не от епископ, а от мирски свещеници – Руслан Личев и Михаил Миронов.

А капките от Светената Вода са опръскали не само стените на параклиса, но и съвестта на български теолози, които веднага реагираха на случващото се.

Във фейсбук групата „Християнство, Евхаристия и съвременност“, богословът Ренета Трифонова написа: „А, че откога се освещава храм без епископ? Аз за първи път чувам такова нещо, архиерейски наместник да освещава храм с поздрави от дядо владика.“

Doxologia Infonews се допита и до други експерти, които потвърдиха мнението на г-жа Трифонова, а именно, че не може клирик да освещава храм. Както те заявяват, „само епископ може да извършва освещаване на храм“.

Освен това обаче се оказа, че има и друг проблем, свързан с въпросния параклис.

Игуменът на Църногорския Монастир Архимандрит Никанор Мишков написа във Facebook, че надписът с името на параклиса е сгрешен.

„Надписът е сгрешен. Ако е бил монах, както го рисуват, трябва да е: прпмчк.“ – пише Отец Никанор.

Друг потребител Елица Стайкова отговаря, че Ефрем Нови е бил монах, с което потвърждава позицията на Високопреподобния Архимандрит.

Освен всичко, медията, отразила събитието, твърди, че „в параклиса присъстват множество икони, изобразяващи сцени от житието и някои от чудесата на свети Ефрем Нови, които пък от своя страна, доближават до светеца, дори и хора, за които той е напълно непознат“.

Doxologia Infonews се допита до български експерти в областта на теологията, и те категорично заявиха, че е недопустимо в един храм да присъстват повече и масово икони на конкретен светец. „Това показва, че въпросният храм е издигнат в култ на съответния светец, а това никак не говори добре за самата Българска Православна Църква. Да не говорим, че това е хула срещу Бога, Пресвета Богородица и останалите светци, които също заслужават благодарност, почитане и призоваване в молитва.“ – казаха експертите.

На събитието във Великотърновска Епархия е присъствал скандалният журналист Ангел Бончев, бизнесмен със светци, православни икони, книжки и филмчета, който от близо две-три години се скита из българските храмове, за да рекламира свои трудове за Свети Ефрем Нови, Свети Никифор Прокажени и Свети Нектарий Егински.

По-рано ви разказахме за Ангел Бончев и за неговия сътрудник Ангел Карадаков, който чрез своя сайт „Добротолюбие“ спомага за осъществяване дейността, имаща за цел печелене на пари на гърба на некатехизирания народ в България, който пък е известен със своето чудопоклонничество. Г-н Бончев заедно с български духовници имат уговорка да печелят пари на гърба на некатехизираните вярващи. Така, подобно на протестантските пастори, Бончев обикаля из България да разнася иконите на двама светци, никому неизвестни в България; всичко с помощта и съдействието на уебсайта „Добротолюбие“. Печалбата от прехласващите се по чудеса и икони невежи българи се дели между Бончев, уебсайта „Добротолюбие“ и конкретния свещеник, който е приел в своята енория/своя храм съответните икони, книжки и т.н.

Припомняме, че жена заяви, че се е „влюбила“ в Свети Нектарий Егински, благодарение на Бончев.

От Doxologia Infonews за пореден път настояваме Свещеният Синод на Българската Патриаршия да обяви Ангел Бончев за лъжеучител, който заблуждава вярващите в България и се възползва от тяхната сляпа вяра за лични облаги. Синодът и митрополитите са длъжни да обявяват когато има такива вълци в овчи кожи, които заблуждават и съблазняват пасомите. Или поне такава е практиката и традицията във всички поместни православни църкви по света, и като цяло в Православната Църква.

От Doxologia Infonews заявяваме, че ако Свещеният Синод продължава с това гробно мълчание и бездействие, което не му е позволено нито от Свещените Канони, нито от Устава на Българската Патриаршия, то тогава, също както 99% от българските граждани, ще се замислим дали е нужен настоящият състав на Свещения Синод, или е крайно време всички митрополити да бъдат отстранени и да се назначат нови хора, които да работят в полза на Църквата, а не в своя лична полза и в полза на престъпниците, масоните, ченгетата, мутрите, политиците и русофилите в България.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal