Продължават безнаказаните нарушения в БПЦ. Рецидивистът Отец Силвестър Янакиев: Ако се съберем 2500 души – ще учредим политическа партия


Скандалният сливенски свещеник Силвестър Янакиев, за когото Doxologia Infonews много пъти заявява, че той трябва да бъде низвергнат от сан заради своите брутални канонични и други нарушения (виж линка върху името му), отново даде заявки, че иска да влезе в политиката.

На 24 октомври 2021 клирикът публикува на страницата си във Фейбук изявление, в което излага политическите си възгледи и визия.

Наред с друго, той заявява:

„Ако съм сам – това няма да ме накара да променя убежденията си!
Ако сме десетина: няма да съм сам.
Ако се съберем петдесетина – ще направим Инициативен комитет.
Ако сме 500 – ще направим Учредително събрание.
Ако се съберем 2500 човека – ще учредим партия.
Ако се съберем между 25 и 30 хил. – Ще се преброим за 1%.
А ако сме 100 хил., ще се наложи да се съобразяват с нас.“

От Doxologia Infonews продължаваме твърдо да заявяваме, че е крайно време Сливенският Митрополит Йоаникий да низвергне от сан въпросното лице Силвестър Янакиев.

Позорно за цялата поместна църква е това, че един поп си позволява да погазва грубо Свещените Канони и Устава на Българската Патриаршия, решавайки, че съвсем безнаказано може да се занимава с политика.

Според свещеници от Пловдивска и Сливенска Митрополии, Пловдивският Митрополит Николай е човекът, който покровителства Отец Силвестър и не допуска Синодът и Сливенският Митрополит да наложат наказания на Силвестър за неговите постоянни груби нарушения. Силвестър многократно погазва енцикликите на Свещения Синод (последната и най-актуална е тази), които категорично забраняват участието на духовници в политически партии, както и агитирането за такива. По-рано Янакиев беше съучредител на политическа партия, след това водач на листа за 21 МИР-Сливен. Той непрекъснато агитираше във Facebook за ПП „ЧЕСТ“, а според различни сигнали е агитирал и своите енориаши в двора на сливенския Храм Света София, където служи. За нито едно от нарушенията си обаче, той не е получил никакво наказание. Дори продължава.

Явно въпросът трябва да бъде отнесен към по-горни от Синода на БПЦ инстанции. Тъй като няма как един Синод, който е политизиран и обвързан с български и руски политици, олигарси и престъпници, да наложи наказание по провинение, каквото той самият извършва.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal