Начало » Новини » България » Продължават безнаказаните нарушения в БПЦ. Рецидивистът Отец Силвестър Янакиев: Ако се съберем 2500 души – ще учредим политическа партия

Продължават безнаказаните нарушения в БПЦ. Рецидивистът Отец Силвестър Янакиев: Ако се съберем 2500 души – ще учредим политическа партия


Скандалният сливенски свещеник Силвестър Янакиев, за когото Doxologia Infonews много пъти заявява, че той трябва да бъде низвергнат от сан заради своите брутални канонични и други нарушения (виж линка върху името му), отново даде заявки, че иска да влезе в политиката.

На 24 октомври 2021 клирикът публикува на страницата си във Фейбук изявление, в което излага политическите си възгледи и визия.

Наред с друго, той заявява:

„Ако съм сам – това няма да ме накара да променя убежденията си!
Ако сме десетина: няма да съм сам.
Ако се съберем петдесетина – ще направим Инициативен комитет.
Ако сме 500 – ще направим Учредително събрание.
Ако се съберем 2500 човека – ще учредим партия.
Ако се съберем между 25 и 30 хил. – Ще се преброим за 1%.
А ако сме 100 хил., ще се наложи да се съобразяват с нас.“

От Doxologia Infonews продължаваме твърдо да заявяваме, че е крайно време Сливенският Митрополит Йоаникий да низвергне от сан въпросното лице Силвестър Янакиев.

Позорно за цялата поместна църква е това, че един поп си позволява да погазва грубо Свещените Канони и Устава на Българската Патриаршия, решавайки, че съвсем безнаказано може да се занимава с политика.

Според свещеници от Пловдивска и Сливенска Митрополии, Пловдивският Митрополит Николай е човекът, който покровителства Отец Силвестър и не допуска Синодът и Сливенският Митрополит да наложат наказания на Силвестър за неговите постоянни груби нарушения. Силвестър многократно погазва енцикликите на Свещения Синод (последната и най-актуална е тази), които категорично забраняват участието на духовници в политически партии, както и агитирането за такива. По-рано Янакиев беше съучредител на политическа партия, след това водач на листа за 21 МИР-Сливен. Той непрекъснато агитираше във Facebook за ПП „ЧЕСТ“, а според различни сигнали е агитирал и своите енориаши в двора на сливенския Храм Света София, където служи. За нито едно от нарушенията си обаче, той не е получил никакво наказание. Дори продължава.

Явно въпросът трябва да бъде отнесен към по-горни от Синода на БПЦ инстанции. Тъй като няма как един Синод, който е политизиран и обвързан с български и руски политици, олигарси и престъпници, да наложи наказание по провинение, каквото той самият извършва.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal