Начало » Новини » Светът » Програма за посещението на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021)

Програма за посещението на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021)

In other languages: ENUA EL


Негово Високопреосвещенство Архиепископът на Америка г-н Елпидофор ще приветства Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей в Съединените щати по случай официалното му посещение, което ще започне на 23 октомври 2021 г. и ще продължи до 3 ноември 2021 г. Посещението, първоначално беше планирано за май 2020 г., но беше отложено поради пандемията от коронавирус по света. Това е третото официално посещение на Вселенския Патриарх Вартоломей в САЩ.

Освен Негово Всесветейшество, официалната делегация ще включва Негово Високопреосвещенство Митрополита Старец на Халкидона г-н Емануил, Негово Високопреосвещенство Митрополита на Приконисос г-н Йосиф, Негово Високопреосвещенство Митрополита на Неа Крини и Каламария г-н Юстин, директора на личния Патриаршески кабинет Великия Еклисирах отец Аетиос, дякон Калиникос Хасапис, директора на първия Патриаршески кабинет проф. д-р Констандинос Деликостандис, бизнесменът г-н Панайотис Ксенокостас, бизнесменът г-н Пантелеймон (Лаки) Вингас, журналистът г-н Хакан Челик, г-н Панайотис Графиаделис и г-н Темистоклис Караниколас.

Официалното посещение ще започне във Вашингтон, окръг Колумбия и се очаква да включва срещи, обеди и официални вечери с президента на Съединените щати г-н Джо Байдън, председателя на Камарата на представителите г-жа Нанси Пелоси, държавния секретар г-н Антъни Блинкен, посланика на Гърция в САЩ г-жа Александра Пападопулу и посланика на Турция в САЩ г-н Хасан Мурат Мерджан. Събитията, планирани във Вашингтон DC, окръг Колумбия, включват всеправославна Патриаршеска хоростасия в Катедралата на Света София; последвана от инаугурацията (встъпването в длъжност) на сенаторите за Православието и Елинизма; обяд с йерарсите; вечеря в негова чест, дадена от Ордена AHEPA; патриаршеска благословия на постоянната изложба на православното християнско културно наследство в Музея на Библията и икуменически прием на Капитолийския хълм от Националния съвет на църквите.

На 27 октомври официалната делегация ще пристигне на международното летище в Питсбърг за официално посрещане, а след това ще посети Къщата на надеждата на Евгения в Уейртън, щата Западна Вирджиния. Следва посрещане на Патриарха с доксология в Храма на Всички Светии в Уейртън и обяд с местни духовници и лидери на вярващите, организиран от семейство Псарос.

По-късно в същия ден, посещението ще продължи на международното летище Саут Бенд в Саут Бенд, щата Индиана, с официално посрещане и вечеря с Архонт Меркуриос и Либи Ангелиадес.

В четвъртък, 28 октомври, в Храна на Свети Апостол Андрей ще бъде отслужена приветствена доксология, последвана от среща с ректора на университета в Нотр Дам и културен концерт в чест на Негово Всеветейшество в Нотр Дам. Вечерта, Негово Всеветейшество ще получи почетна степен (doctor honoris causa) от университета.

В петък, 29 октомври, официалната делегация ще отпътува за Ню Йорк, където Вселенският Патриарх Вартоломей ще се обърне към Архиепископския съвет, Националния филантропски борд и Националния съвет на Ордена на Свети Андрей. Наградният фонд „Николас Дж. Бурас“ и фондацията „Вселенски Патриарх Вартоломей“ ще дадат вечеря в негова чест, където ще бъде връчена награда на бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпео.

На следващия ден, в събота, 30 октомври, официалната делегация ще се срещне с духовници и презвитери на Архиепископията и студенти от Богословската Школа „Честни Кръст“ в семейна зала „Хиотес“ на Архиепископската Катедрала Света Троица в Ню Йорк. Вечерта, делегацията ще присъства на банкет, където ще бъдат връчени награди на името на Вселенския Патриарх Атинагор за правата на човека на д -р Алберт Бурла, д-р Угур Сахин и д-р Джордж (Георгиос) Янкопулос в Голямата бална зала на хотел Хилтън в Ню Йорк, с майстор по тостове, бившия секретар на здравеопазването и човешките ресурси, уважаемият Алекс Азар.

В неделя, 31 октомври, в Архиепископската Катедрала на Света Троица ще бъде отслужена Патриаршеска Божествена Литургия в съслужение с Архиепископ Елпидофор и членове на Свещения Епархийски Синод на Архиепископията на Америка, последвана от инвеститура (обличане във власт – Бел. прев.) на архонтските класове 2020/2021 г. на Ордена на Свети Андрей от страна на Негово Всесветейшество.

По-късно вечерта Негово Светейшество ще бъде домакин на вечеря от верните духовни чеца и сънародници от Константинопол, Имврос и Тенедос в САЩ.

В понеделник, 1 ноември, Американският еврейски комитет ще връчи най-високото отличие на Негово Всеветейшество за междурелигиозните отношения и напредък в православно-юдейските отношения. След това, Вселенският Патриарх Вартоломей ще отслужи водосвет и ще благословия на архиепископския персонал в Параклиса на Свети Павел, последвани от обяд, организиран от Негово Високопреосвещенство Архиепископ Елпидофор за религиозните лидери от Ню Йорк, и вечеря в Антиохийската Архиепископия на Северна Америка, организирана от Митрополит Йосиф в чест на Негово Всесветейшество.

Във вторник, 2 ноември, Негово Всесветейшество ще извърши чинопоследованието по освещаване на Свещения национален Храм на Свети Николай на Кота Нула в Ню Йорк. В края на деня, Негово Високопреосвещенство Архиепископ Елпидофор ще бъде домакин на вечеря в чест на 30-годишнината от интронизацията на Негово Всесветейшество в известния ресторант и бар в Сентръл парк – The Loeb Boat House.

Официалното посещение ще приключи в сряда, 3 ноември със закуска и среща със Свещения Епархийски Синод в катедрата на Свещената Архиепископия на Америка и прощално изпращане на летище Тетерборо в Ню Джърси.

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

Източник: goarch.org

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal