Начало » Новини » Светът » Приветствено слово на Архиепископа на Америка към Вселенския Патриарх по случай пристигането в Съединените щати | VIDEO & СНИМКИ

Приветствено слово на Архиепископа на Америка към Вселенския Патриарх по случай пристигането в Съединените щати | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: EN EL


Приветствено слово на Архиепископа на Америка Елпидофор към Вселенския Патриарх Вартоломей по случай пристигането в Съединените щати

Хотел Сейнт Реджис, Вашингтон, окръг Колумбия,
23 октомври 2021

* * *

Ваше Всесветейшество Вселенски Патриарх Вартоломей,

Уважаеми членове на Патриаршеската делегация,

Пристигането и присъствието на Ваше Всесветейшество, днес тук, изпълва с неизказа радост Вашите американски вярващи от Свещената Архиепископия на Америка, както и цялата пълнота на Църквата.

Ние, благочестивите чеда на Константинополската Майка Църква, Ви приветстваме с отворени сърца, че сте сред нас за седми път от Вашето историческо и прославено Патриаршеско служение.

Първо, през 1997 г., за едномесечно национално турне из нашата страна, вие я посетихте за първи път като наш Вселенски Патриарх.

След това, през 2000 г. за кратко, четиридневно пътуване до Детройт и Ню Йорк.

След това, през 2002 г., за значимо посещение, преплетено съответно с 80-ата и 65-ата годишнина на нашата Свещена архиепископия и Гръцкия колеж и Гръцката православна теологична школа Светия кръст.

После, през 2004 г. за едноседмично пътуване до Ню Йорк и Ню Джърси, по време на което имах изключителната чест и привилегия да придружавам Ваше Всесветейшество като Ваш дякон.

Още веднъж, през 2006 г., за празненствата около празника на Богоявление в Тарпън Спрингс и в по-голямата област Тампа Бей, както и Ню Орлиънс.

И най-скоро време, през 2009 г., когато за последен път Вашите благочестиви синове и дъщери в Америка се радваха на на Вашето величествено присъствие.

Разбира се, Ваше Всесветейшество, оттогава копнеем за завръщането Ви. И като истинският отец, какъвто сте Вие, сте добре дошъл отново да посетите Вашето лозе, посадено на тези брегове.

Обзети сме от дълбока емоция и много радост, защото виждаме във Вашата уважавана личност въплъщението на Светата Велика Христова Църква, която Вие ръководите вече тридесет години – най-дългият Патриаршески мандат в историята.

Наистина, ние очакваме с голямо нетърпение Вашите мъдри напътствия, отеческа мъдрост и мъдри патриаршески съвети, докато се стремим да живеем живота на нашата православна християнска вяра в самото сърце на Америка.

Следващите дни със сигурност ще донесат много преживявания, които всички ние ще ценим и които ще осведомят нашата визия за живота на Христос на тази земя.

И така, ние гледаме към Вас, Ваше Всесветейшество, за да ни покажете пътя и да ни дадете обновена и вдъхновена визия за вярата на светиите и апостолите, които Вие познавате толкова добре.

Ваше Светейшество идва с благословията на Царицата на градовете (Константинопол – Бел. прев.), където нашата вяра отеква през хилядолетията. И ние получаваме това специално благословение с чувство на дълбока благодарност и дълбока признателност.

И така, ние заставаме пред Ваше Всесветейшество като лоялни, верни и предани чеда, приветствайки Вас – нашия отец в Христа, сред нас като се молим посещението Ви да бъде за Вас най-приятно във всяко едно отношение.

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

His All-Holiness Ecumenical Patriarch BARTHOLOMEW has arrived!

Posted by Savas Zembillas on Saturday, October 23, 2021
Oct 23, 2021: Arrival of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew to the United States

Източник: goarch.org

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal