Престави се в Господа монахиня Анастасия, Игуменка на Монастира Веланидия в Месиния

In other languages: EL


На 12 октомври 2021, късно вечерта, се престави в Господа на 93 години монахиня Анастасия Аргиоилиопулу, Игуменка на Свещената Обител Живоприемни Източник, Веланидия, област Месиния.

Блаженопочившата старица се отличаваше с дълбока вяра в Бога, огромната ѝ почит към Пресвета Богородица, но със своя аскетичен начин на живот.

Важно е да се отбележи, че след земетресението, което удари Каламата през 1986 г. до нейното успение тя живееше сама в историческия монастир. По време на земетресението загиват всички монахини, вкл. и нейната сестра по плът, която е дошла в този момент на посещение в Свещената Обител. Оттогава монахиня Анастасия остава сам в този монастир, който след опустошителното земетресение е напълно възстановен.

Игумения Анастасия (в света Аспасия) Аргироилиопулу е родена през 1928 г. в Кааловриси, Месиния. В монастира Веланидия се установява през 1974 г. като послушница. През месец декември същата година е постригана за монахиня от блаженопочившия Митрополит на Месиния Хрисостом Темелис, получавайки името Анастасия.

На 24 април 1975 г. е назначена за игуменка на Свещената Обител.

Изходното последование на монахиня Анастасия ще състои днес от 16:00 ч. в Католикона на Монастира, при стриктното спазване на всички мерки срещу разпространението на коронавирус.

Източник: notospress.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal