Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Сърбия » Охридска Архиепископия » Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев посети Бигорския Монастир | СНИМКИ

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев посети Бигорския Монастир | СНИМКИ

In other languages: MK


9.10.2021

В рамките на работното си посещение на няколко места в Западна Македония премиерът на Република Северна Македония г-н Зоран Заев посети и Бигорския Монастир.

Премиерът бе посрещнат от монашеското братство и отведен в монастирския католикон, където накратко му бе разказана историята на обителта. Заев изрази задоволството си от грижата на братството за благолепието на Божия дом, за усилията по изграждането, и прояви особен интерес към историята и съдържанието на прочутия иконостас.

След посещението в храма, премиерът и придружаващите го посетиха и голямата монастирска тържествена зала, където тези дни се състоя Втората научна конференция, озаглавена „По стъпките на Дичо зографа“.

Там той имаше възможността да чуе изложението на професор д-р Сашо Цветковски за откраднатите икони от църквите в реканския край, при което изрази готовност да помогне за връщането им от Албания там, където принадлежат.

В края на краткото си посещение Заев осъществи среща и с Игумена на Монастира Антанийски Епископ Партений (под схизма), който запозна гостите с текущите дейности на обителта. Премиерът благодари за топлото посрещане и изтъкна, че Бигорският Монастир е всенароден сакрален паметник, който трябва да бъде почитан от всички, независимо от религиозната им и национална принадлежност.

Заев лично благодари на Епископ Партений за пожертвователния му труд и грижа, за това, че като домакин на това важно македонско светилище, е направил много за оживяването му, за благоукрасяването му и поддръжката, както и за голямата обществена мисия, която, под неговото игуменство, монастирът изпълнява през изминалите почти три десетилетия от обновяването на монашеството в него.

Източник: bigorski.org.mk

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal