Празникът на Свети Димитрий Солунски в Солун | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: EL


Днес на 26 октомври 2021 г., в Митрополитския Храм на Свети Димитрий Мироточиви в Солун беше отслужена Многоархиерейска Божествена Литургия по случай празника на Свети Димитрий, който е покровител на Солун.

На 25 октомври беше извършена Лития с изнасяне на Свещените Мощи на Светията, неговата икона, както и чудотворната икона на Пресвета Богородица Портаитиса, която се пази в храм.

Важно е да се отбележи, че Литията беше извършена при стриктното спазване на всички епидемиологични мерки срещу разпространението на коронавирус.

Многоархиереската Божествена Литургия беше възглавена от Митрополита на Касандрия г-н Никодим в съслужение с Високопреосвещените Митрополити на Гревена г-н Давид, на Йерисос, Света Гора и Ардамерион г-н Теоклит, на Трики, Гардики и Пили г-н Хрисостом, на Филипи, Неаполис и Тасос г-н Стефан и на Полиани и Килис г-н Вартоломей. Съмолитвено участие от Свещения Олтар взе и Всесветейшият Митрополит на Солун г-н Антим.

На тържественото богослужение присъстваха представители на местните власти, на силите за сигурност, местните съюзи и сдружения, както и множество вярващ народ от цяла Гърция и чужбина, при спазването на всички мерки срещу разпространението на коронавирус.

След края на Божествената Литургия беше отслужена официална Доксология (тържествен благодарствен молебен) по случай освобождението на града, на която присъства и президента на Гърция г-жа Катерина Сакеларопулу и президента на Кипър г-н Никос Анастасиадис, заедно със съпругата му.

Доксологията беше отслужена с хоростасия на Всесветейшия Митрополит на Солун г-н Антим в съхоростасия с Високопреосвещените Митрополити на Касандрия г-н Никодим, на Гревена г-н Давид, на Йерисос, Света Гора и Ардамерион г-н Теоклит, на Трики, Гардики и Пили г-н Хрисостом, на Филипи, Неаполис и Тасос г-н Стефан и на Полиани и Килис г-н Вартоломей.

Честит празник на Солун!

Източник: orthodoxianewsagency.gr & orthodoxianewsagency.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal