Начало » Новини » Светът » Поздравително слово на Вселенския Патриарх при пристигането му в Съединените щати | VIDEO & СНИМКИ

Поздравително слово на Вселенския Патриарх при пристигането му в Съединените щати | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: EN EL


Поздравително слово на Вселенския Патриарх при пристигането му в Съединените щати

База Андрюс, Мериленд

23 октомври 2021

* * *

Ваше Високопреосвещенство Архиепископ Елпидофор,

Г-жо изпълняваща длъжността началник на протокола, Асел Робъртс,

Високопреосвещени митрополити от Свещения Епархийски Синод,

Преподобни клирици,

Уважаеми гости,

Възлюбени чеда в Господа,

Със сърце, изпълнено с благодарност и голям ентусиазъм, ние изказваме думи на благословия и благословение за всички вас и за великата американска нация. Изминаха дванадесет години, откакто за последно посетихме Свещената Архиепископия на Америка, нейното благочестиво духовенство и многобройните приятели в правителството, които станаха наши близки по време на тридесетгодишно ни патриаршеско управление.

Започваме отново, както направихме през 1997 г., и идваме със същото послание, което предадохме в онзи ден, деветнадесети октомври:

Идваме при вас в любов, гледайки ви като новозасаденото клонче на древното лозе на Христовия първопризован ученик Свети Андрей. Вие, нашите най-обичани дъщери и синове, пресадихте вярата на апостолите на този благословен континент. Америка признава вашия дълбок ангажимент да изживявате пълноценно тази вяра, тъй като тя е заложила в своята Конституция основните принципи, върху които се основават трайните качества на Църквата“.

Тези думи са толкова верни и днес, както и преди почти четвърт век. Нашият Господ Иисус Христос, Който е Истинската Лоза, протегна ръка чрез Първозвания Клон и Ученик, Свети Апостол Андрей, за да установи на прага на Европа и Азия, определения от Бога град Константинопол. Въпреки превратностите на историята Андреевският Престол издържа, за да осигури на Вселенската Църква „канон на вярата и образ на кротостта“, както пеем за Светия Чудотворец Николай от Мира Ликийска.

Така нашето време, което ще прекараме с вас през следващите дни е дадена от Бога възможност да потвърдим неразривните връзки между нас. Благодарим на нашия духовен син, Негово Високопреосвещенство Елпидофор, който възстанови стабилността на тази Архиепископия и зареди с енергия тази скъпоценна Епархия на Вселенския Престол, дори по време на пандемията.

Вчера отпразнувахме в Царицата на градовете (Константинопол – Бел. прев.) тридесетата годишнина от нашето избиране на Престола на Първозвания Свети Апостол Андрей. Не след много дни, в Америка, ще отбележим тридесетата годишнина от нашата интронизация в градовете на катедрата на Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст.

Сърцето ни е изпълнено с дълбока и постоянна благодарност към Господа за всичко, че Той ни е дал тези три десетилетия да служим в Патриаршеско служение на помирението и възстановяването.

Изразяваме нашата благодарност и на изпълняващия длъжността началник на протокола на Съединените щати г-жа Асел Робъртс и чрез нея на уважаемия президент на Съединените щати за топлото и окуражаващо посрещане. Наистина се чувстваме благословени да се върнем отново в Съединените щати.

Очакваме в идните дни да споделяме с вас и да празнуваме с вас, тъй като получаваме великата благодат да служим на всички вас, чрез безкрайната милост и неизразимо състрадание на нашия Свят Бог – Отец, Син и Свети Дух, Който е прославен във вековете. Амин!

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

His All-Holiness Ecumenical Patriarch BARTHOLOMEW has arrived!

Posted by Savas Zembillas on Saturday, October 23, 2021
Oct 23, 2021: Arrival of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew to the United States

Източник: goarch.org

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal