Поздравително слово на Вселенския Патриарх при пристигането му на международното летище в Саут Бенд, Щата Индиана

EL – EN


Поздравително слово на Вселенския Патриарх Вартоломей при пристигането му на международното летище в Саут Бенд, Щата Индиана

Саут Бенд, Индиана
(27 октомври 2021)

* * *

Ваше Високопреосвещенство Архиепископ на Америка Елпидофор,

Ваше Високопреосвещенство Митрополит на Чикаго Натанаил,

Възблюбени чеда в Господа,

С голяма радост пристигаме в тази Свещена Митрополия на Чикаго – за пръв път от първата ни апостолическа и патриаршеска визита през 1997; преди толкова години. Дойдохме в известния град Саут Бенд, за да продължим работата по икуменическия диалог и екологичната справедливост, приемайки от известния Университет „Нотр Дам“ почетното звание Doctor Honoris Causa. Ще приемем това почетно звание от името на Константинополската Майка Църква, нашата Вселенска Патриаршия, Първия Трон на Православието.

Въпреки че ще бъдем тук за кратко, очакваме с нетърпение да се срещнем с вярващите от Митрополията, православния студентски корпус на университета и местното духовенство, което служи при Митрополит Натанаил.

Преди всичко и най-вече искаме да предадем нашите отечески и патриаршески благословии за всички вярващи в Митрополията. Чикаго е известен в цял свят със своята Гръцка православна общност, която има богата история на богослужение, архитектура и образование. Метрополисът е дом на Националния гръцки музей, който съхранява историята на първите пионери на Християнското Православие и гръцкия живот в Америка.

И тук в Саут Бенд, в Нотр Дам, знаем, че има топло икуменическо посрещане за православни студенти, които често идват тук за специфично православно обучение по патристика и литургика.

Така виждаме тук, в сърцето на американския пейзаж, безграничните възможности за откритост, диалог и духовно израстване.

Затова благославяме с цялото си сърце и душа верните духовници и миряни, молейки се Божията изобилна милост да бъде винаги с вас, сега и во веки. Амин.

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

Източник: goarch.org

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal