Начало » Новини » Светът » Поздравително слово на Вселенския Патриарх при пристигането му на международното летище в Питсбърг, щата Пенсилвания

Поздравително слово на Вселенския Патриарх при пристигането му на международното летище в Питсбърг, щата Пенсилвания

In other languages: EN EL


Поздравително слово на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей при пристигането му на международното летище в Питсбърг

Питсбърг, щата Пенсилвания

(27 октомври 2021 г.)

***

Ваше Високопреосвещенство Архиепископ Елпидофор на Америка,

Ваше Високопреосвещенство Митрополит Сава,

Уважаеми духовници и вярващи,

Уважаеми гости,

Възлюбени чеда в Господа,

В Светото Име на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, ние ви донасяме нашите отечески и патриаршески благословии от Константинополската Майка Църква, Вселенската Патриаршия, Апостолския Престол на Първозвания Андрей.

С вълнение си спомняме за нашия упокоен и благословен брат в Господа Митрополит Максим, който се престави в Господа на самата годишнина от нашата интронизация миналата година. Той напусна този свят като най-дълго служилият йерарх на гръкоправославния народ на Питсбърг. Нашият събрат приятел от Халки, млечен брат, беше предан син на Светата Велика Христова Църква и остави велик пример на лоялност за всички, който да следват.

Изминаха почти двадесет и четири години, откакто бяхме за последно в Питсбърг и сме тук само до по-късно тази вечер. Но ние не се съмняваме, че вашето топло посрещане и гостоприемство ще превърнат миговете във вечност.

Дойдохме да посетим известната гръцка православна общност на Уиртън, Западна Вирджиния, носеща името на Вси Светии. Ще имаме много да кажем по-късно за тази общност, за мъжете и жените, които притежаваха стомана в душите си, за да построят единствената църква в Америка с купол и камбанария от неръждаема стомана.

Засега се радваме да се върнем точно на мястото, от което тръгнахме, на нашето първо и най-дълго патриаршеско пътуване до Съединените щати. Преди много години бяхме млади в нашата Патриаршия, а сега с Божията благодат и молитвите на всички Светии изпълнихме тридесетгодишното патриаршеско служение.

Връщайки се тук, в Питсбърг, си спомняме последната ни заповед към вярващите на Америка, произнесена през ноември 1997 г.:

„Обичайте се един другиго. Няма по-голяма сила за единство и мир. Няма по-голям дар, който можете да дадете на нашия Господ Иисус Христос. Няма по-голям подарък, който можете да дадете на децата си. Няма по-голям подарък, който можете да си направите един на друг. . . от този на любовта“.

Възлюбени чеда в Господа,

Докато завършвахме това поклонение преди много години, днес започваме отново със същото послание: Обичайте се един другиго.

Няма по-голяма заповед на Господ, нито по-голямо призвание за всяко човешко същество.

Благодарим ви за това топло и гостоприемно посрещане. Нека нашият Господ и Спасител Иисус Христос дарява на вас, вашите семейства и близки, благодат върху благодат и Своята безкрайна милост. Амин.

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

Source: goarch.org

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal